ZETApress

hírportál

Gyorsítás építésügyben

Akár egy évvel is rövidebb lehet az építési engedélyhez szükséges eljárási idő az NFGM idén hozott intézkedéseinek köszönhetően. Az építőipari beruházások felgyorsítására, az engedélyezések egyszerűsítésére tett erőfeszítések eredményeként mára több tucat eljárás esetében megszűnt a hatósági engedélyezés kötelme, az építőipari kivitelezésben pedig a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételeit erősítettük meg.

Az idei év meghatározó közigazgatási programjának ? az építőipari gyorsítási programnak ? keretében több mint 30 jogszabály módosult. A gyorsító csomag öt átfogó területen kezdeményezett egyszerűsítést, jellemzően a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokhoz kapcsolódóan. Így jelentős változások történtek a terület- és telekszerzési eljárásban, az építési engedélyezési eljárásban, a szakmagyakorlói jogosultságok megszerzésében, az építőipari kivitelezésben, valamint az építési követelmények áttekinthetőbbé tételében.

Az építési engedélyezési eljárásoknál bevezettük az építésügyi igazgatási szakértő és az összevont hatósági eljárás intézményét, amellyel lényegesen ? akár egy évvel is ? csökkenthető az eljárás ideje. A kiemelt beruházásoknál a szakhatósági eljárások ügyintézési határideje is jelentősen csökkent. Ma ezek ügyintézési ideje 15 nap, amely egy alkalommal hosszabbítható meg legfeljebb további 8 nappal. Január 1-jétől, csütörtöktől lesz hatályos az a jogszabály, amely az építésügyi szakhatóságok számát és a közreműködők körét csökkenti ? tovább egyszerűsítve ezzel az engedélyezési eljárást.

Az építőipari kivitelezésben elsősorban a tisztességes piaci magatartás jogszabályi feltételeit erősítettük. Például a feketemunka, valamint a lánctartozások visszaszorítása érdekében a reális árképzést, a szerződések részletes dokumentálását, a pontos költségvetés elkészítését célzó szabályozást fogadott el a kormány. Az intézkedésekkel reményeink szerint csökkennek a feketemunka, a lánctartozás és a közbeszerzési anomáliák okozta problémák.

Az építési vállalkozók szerződéskötéskor csak úgy kalkulálhatják díjaikat, hogy abban legalább az építőipari rezsióradíj alapján számolt munkadíjat kell szerepeltetniük, az alá senki nem ígérhet. Így a bérterheket megfizető vállalkozók a közbeszerzéseken nem kerülnek hátrányba azokkal szemben, akik feketén foglalkoztatják a munkásokat. A pótmunka és a többletmunka ? szintén szeptembertől hatályos ? fogalmának meghatározásával, illetve az elszámolásukra vonatkozó egyértelmű szabályozással várhatóan csökken a szerződő felek ? így különösen az építőipari vállalkozók ? korábbi kiszolgáltatottsága.

A gyorsítási csomag keretében az általános építési engedélyezés is könnyebbé, egyszerűbbé vált. Így a többi között: lehetővé vált az elektronikus ügyintézés az építésügyi hatósági döntéseknél, több tucat építési munkához nem kell építésügyi hatósági engedély, egyszerűsödött a bejelentéshez kötött építészeti ? műszaki dokumentáció tartalma.

A gyorsítási program nem zárult le. Már folyik az a szakmai munka, amelynek eredményeként várhatóan a jövő év végéig további egyszerűsítések kezdődnek meg. A gyorsítási csomag várhatóan kiterjed az összes építési beruházásra. Kiemelt feladatként jelenik meg a lánctartozások problémájának kezelése és a párhuzamos eljárások megszüntetése.

Szóljon hozzá!