ZETApress

hírportál

Tízmilliárd a fejlesztésre

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter és Dr. Németh Imre, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. (RFH Zrt.) vezérigazgatója, valamint Nagy Sándor az RFH Zrt. elnöke a hazai kutatás-fejlesztés és innováció-politika céljainak megvalósítása érdekében a miniszteri tárgyalóban.

Az együttműködés keretében a kormány tudomány-, technológia- és innováció-politikai (TTI) stratégiájában megfogalmazott kutatás-fejlesztési és innovációs (K+F+I) kapacitás növelése és a regionális innováció elősegítése céljából a miniszter támogatja, hogy az RFH Zrt. regionális és funkcionális cégcsoportja közreműködésével, az Nemzeti Kutatás és Technológiai Hivatal (NKTH) szakmai együttműködésével Regionális Kutatási és Technológiai Innovációs Kockázati Tőkealapot hozzanak létre. Ennek érdekében a miniszter és az RFH Zrt. vizsgálják ? a K+F terület sajátosságait figyelembe véve ? a tőkealap működésének jogi, szakmai és gazdasági feltételeit. Szeretnék 2009. március 15-re egy tízmilliárd forintos pályázat kiírását.

Emellett a miniszter támogatja az RFH Zrt. által kezdeményezett Országos Bioenergetikai Kompetencia Központ (OBKK) nemzetközi innovációs tudásközponttá fejlesztését, és hat regionális alközpontjának létrehozását. A jövőben úgynevezett bioenergetikai kompetenciahálózat épül ki, amelynek célja a K+F+I források koordinált, hatékony felhasználása. Ezen kívül feladatkörébe tartozik a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítése, valamint az energia-hatékony technológiai megoldások gyakorlati segítése, és a fosszilis energiaszükséglet mérséklése.

A júniusban megalakult Európai Bioenergetikai Kutató Intézet (European Bioenergy Research Institute ? EBRI) összeurópai szinten kívánja összefogni a tudományos és technológiai tevékenységeket a biomassza előállítása, átalakítása, valamint felhasználása terén. Ebbe a hálózatba kíván bekapcsolódni az Országos Bioenergetikai Kompetencia Központ. A létrejött intézmény egy olyan egyedülálló országos szakmai központ és platform, amelynek célja biztosítani a magyar részvételt az EBRI által kezdeményezett pán-európai tudástengelyben.

Orosz tájékoztatás a gázszállításról

Viktor Zubkov orosz első miniszterelnök-helyettes, a Gazprom igazgatósági tanácsának elnöke levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a gázszállítások elszámolásáról Oroszország és Ukrajna között zajló vitáról. A levél megerősíti az Európai Uniós partnerekkel szembeni Gazprom kötelezettségvállalás végrehajtásának szándékát, illetve, hogy az év végéig hátralévő időben mindent megtesznek a megállapodás megkötésére.

A magyar kormány üdvözli a levél azon szándékát, hogy az EU és Oroszország közötti energetikai párbeszéd keretében korai előrejelzést adjon a gázszállításokkal kapcsolatos fejleményekről. Reményét fejezi ki továbbá, hogy a két fél közötti kereskedelmi vitát sikerül mielőbb és mindkét fél által elfogadható módon rendezni. A magyar kormány megerősíti egyúttal azon várakozását is, hogy a szállításokban érintett mindegyik fél pontosan teljesítse szerződéses kötelezettségeit ? tudatta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Szóljon hozzá!