ZETApress

hírportál

Pályázati önrész garantált hitelből

A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaság (MFB) megkötötte az első, a Hitelgarancia Zrt. (HG) által garantált önkormányzati hitelszerződéseket. Az önkormányzati hitelgarancia szolgáltatás segítségével, a MFB Rt. Sikeres Magyarországért Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogramja keretében Dunaföldvár Város Önkormányzata, Karcsa Község Önkormányzata és a Pécsváradi Többcélú Kistérségi Társulás összesen mintegy 161 millió forintos hitelhez jutott, s ehhez 95,3 millió Ft-nak megfelelő készfizető kezességvállalásra volt szükség.

Az MFB és a HG együttműködése újabb távlatokat nyitott az önkormányzati beruházások előtt, a garantált hitelekkel a felzárkóztatáshoz és a versenyképességhez nélkülözhetetlen önkormányzati fejlesztések felgyorsulása várható. A ?Sikeres Magyarországért? Hitelprogram népszerűsége vitathatatlan, az elmúlt egy évben 782 önkormányzat több mint 96 milliárd forint hitelt igényelt. A HG tavasszal indított önkormányzati hitelgarancia szolgáltatásával pedig már nemcsak a kis- és középvállalkozók, hanem az önkormányzatok hitelezése is biztonságosabb és kockázatmentesebb lett, s ez jelentősen segíti az uniós források igénybevételét is. A HG hitelgarancia szolgáltatása néhány hónap alatt igazolta létjogosultságát:

Megkötötték az első garantált önkormányzati hitelszerződéseket

Összesen mintegy 161 millió forint hitel segítségével Dunaföldváron, Karcsán és Pécsváradon összesen több, mint 1 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg.

Dunaföldvár Város Önkormányzata a hitelt összesen 430 millió forint összegű beruházáshoz vette fel, három különböző hitelcélhoz: a szennyvízelvezetéshez és szennyvíztisztításhoz, a város-rehabilitációhoz, valamint egy mentőállomás építéséhez. A város-rehabilitációhoz a Phare program és állami támogatás keretében kaptak forrást. A beruházások 14,5 %-os önrészét a felvett hitelből finanszírozzák.

Karcsa Község Önkormányzata számára a BAZ Megyei Területfejlesztési Tanács pályázatán nyert támogatáshoz szükséges önerő hitelfedezetét tette lehetővé a HG készfizető kezességvállalása. A 81 millió forintos beruházás után kibővített és felújított művelődési ház áll majd a karcsaiak rendelkezésére.

A Pécsváradi Kistérségi Társulás a Dél-Balaton Sióvölgyi Nagytérség hulladékgazdálkodási projektjéhez kapcsolódó önrész előteremtésére használja fel a garantált hitelt a ?Sikeres Magyarországért? Hitelprogram keretében. A Társulás a beruházással a települések szilárd hulladék elhelyezését kívánja megoldani elősegítve az ISPA alapból támogatott térségi nagyprojekt megvalósulását. A garantált hitel felvételével összesen 27 település finanszírozási nehézségei oldódtak meg, tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Szóljon hozzá!