ZETApress

hírportál

Kis cég nagy ötletekkel

EU-s támogatásból cloud technológiájú infrastruktúrára fejleszt megoldásokat a KÜRT Zrt. A kis és közepes vállalkozások is megtalálhatják helyüket és piacukat a cégóriások mellett. Ezt bizonyítja a KÜRT vállalati innovációs projektje, amelynek keretében felhő alapú technológiára fejlesztenek megoldásokat.

Nem kisebb vállalatokkal lépnek versenyre ezzel, mint az Amazon vagy akár a Google. Bár a cél ambiciózusnak hangzik, a tények azt mutatják, hogy a kis hazai vállalatoknak is van helyük a nemzetközi technológiai fejlesztési versenyben és színtéren ? tudtuk meg Duna-parti sajtótájékoztatójukon, a Lánchíd19 Design Hotelben.

A cloud-computing előkelő helyen szerepel az információ-technológiai napirenden az utóbbi években, és a piaci előjelekből úgy tűnik, ez még egy darabig így lesz. A cloud-computing, más néven számítási felhő technológia egy sor olyan szolgáltatás alapja, amelyre az internetes üzleti modellek épülnek. Mára gyakorlatilag minden internet felhasználó igénybe vesz felhő alapú megoldást, például webáruház, webmail, és online adattárolási szolgáltatások (fényképek és videók) formájában. A mobil és a social IT gyorsabban fejlődik, mint a technológia történetében eddig bármi, éppen ezért a vállalatoknak dinamikusan kell reagálniuk, ha a gyorsan változó fogyasztói- és ügyféligényeket ki szeretnék szolgálni. A fordulat megkezdődött, bár a vállalatoknak csak jóval kisebb aránya, egyes felmérések szerint 37%-a használ felhő infrastruktúrát.

A KÜRT kutató-fejlesztő munkatársai szerint a vállalatok számára a ?közüzemszerű? működést megalapozó cloud előnyei ismertek. Az infrastruktúra gyorsan változtatható, kényelmes és rugalmas hozzáférést biztosít, könnyen használható és bármilyen eszközről bárhonnan elérhető. Fontos szempont, hogy egy-egy feladat ellátásához szükséges számítási kapacitást egyszerűen bérbe tudják venni a vállalatok, nem kell sok tízmilliós eszközöket és szoftvereket vásárolniuk azok elvégzéshez.

Az előnyök azonban kockázatokat is rejtenek magukban, hiszen a felhasználó nem tudhatja, hogy ki felügyeli féltett magánjellegű, vagy vállalati adatait. Azt sem lehet tudni, hogy az adott másodpercben épp hol találhatóak az adatok, hiszen a nagy szolgáltatók a szerver-kapacitás kiegyenlítése érdekében folyamatosan mozgatják az adattömeget tárhelyről-tárhelyre. Mindezekből egyenesen következik, hogy az adatok biztonsága könnyen sérülhet, de legalábbis új kihívásokat jelent a bizalmasság, a sértetlenség és a rendelkezésre állás biztosítása a felhő alapú környezetben.

A KÜRT kutató-fejlesztő laborja évek óta foglalkozik a cloud technológiával járó kockázatok és sérülékenységek vizsgálatával. Az iparági trendeket, valamint saját ügyfelei révén szerzett tapasztalatait alapul véve a KÜRT olyan projektet indított, amely a hazai vállalatok cloud felhasználási lehetőségeit és a ma még nem ismert biztonsági kockázatait és megoldási alternatíváit vizsgálja.

A közel egy éve indult projektben a KÜRT fejlesztői a következő, cloud infrastruktúrára alapozott megoldások fejlesztésén dolgoznak. Fejlesztői labor biztonságos felhőn: A vállalatok saját belső fejlesztéseikhez erőforrást, helyet bérelhetnek a KÜRT által üzemeltetett biztonságos felhő infrastruktúrán. Ezzel jelentős beruházási kényszertől kímélhetik meg magukat.

Üzemeltetési tesztlabor biztonságos felhőn: Az ügyfél saját fejlesztésű alkalmazásait telepítheti a KÜRT cloud környezetébe, ahol lehetősége nyílik elvégezni a termék vagy megoldás teljes tesztelését, beleértve a sérülékenységi teszteket is. A tesztek elvégzése nagy számítási kapacitást igényel, amelyhez ily módon gyors és igény szerinti mennyiségű erőforrás vehető igénybe, akárcsak a projekt néhány napjára. A tesztkörnyezet segítségével elkerülhetők egy éles rendszeren végzett tesztelés kockázatai is.

Alkalmazás-sérülékenység vizsgáló labor: A KÜRT szakemberei a sérülékenység vizsgálatot az ügyfél által a felhőbe telepített, emulált rendszeren végzik. Ezzel biztosítható, hogy az éles rendszer érintetlen maradjon a vizsgálat során, így elkerülhetők az esetleges problémák. A projekt az Európai Unió támogatásával, a GOP-1.3.1-09/B-2010-0007 Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg.

A KÜRT mindig is élen járt a vezető technológiák alkalmazásában és ezekre építette üzleti szolgáltatásait. A biztonságos cloud alapú rendszerek fejlesztése és kutatása jól illeszkedik ebbe a sorba, illetve kiválóan kapcsolódik olyan meglévő üzleti szolgáltatásainkhoz, mint például a virtuális rendszerek kialakítása, auditja ügyfeleinknél ? mondta Dr. Kürti Sándor, a KÜRT Zrt. elnöke.

Szóljon hozzá!