ZETApress

hírportál

Fődíjas lett a Nyírségvíz

A Nyíregyháza és térsége vízellátását, valamint szennyvízelvezetését és -tisztítását működtető Nyírségvíz Zrt. nyerte 2008-ban a Közép- és Kelet-Európai Minőség Díj pályázat fődíját a nagyméretű szervezetek kategóriában, tudtuk meg sajtósaiktól. A díjat a Minőségügyi Világszervezet elnöke adta át december 11-én Kijevben, a VIII. Közép- és Kelet-Európai Nemzetközi Minőség Konferencia keretében. A Közép- és Kelet-Európai Minőség Díj pályázaton idén hat ország tizenkét szervezete indult. A pályázók közül tizenegyen saját országukban már nemzeti minőség díjasak voltak, a Nyírségvíz Zrt. a magyar Nemzeti Minőségi Díjat 2006-ban nyerte el.

Magyar cég eddig még nem részesült ilyen magas minőségi díjban. A díjbizottság ? a szeptember 15-19-i helyszíni szemlét követően ? november 20-i ülésén döntött arról, hogy a Nyírségvíz Zrt. kiemelt felelősséggel jár el ? tevékenységéből eredően ? a szennyvíztisztítási és vízbázis-védelmi projektek megvalósításában, a jövőt szolgáló tudományos-kutatási projektekben történő aktív szerepvállalásban, illetve saját szellemi és analitikai potenciáljának folyamatos és intenzív fejlesztésében. Stratégiai minőségcéljának (magas fogyasztói elégedettség megteremtése és fenntartása, versenykörnyezetnek való megfelelés, a környezet védelmére irányuló társadalmi felelősségvállalásból adódó kötelezettség) elérése érdekében átfogó, a TQM alapelvek gyakorlati megvalósításán alapuló, eredményes vezetési menedzsment keretrendszereket alakított ki.

Az európai országok esetében általában a Nemzeti Minőségi Díj és az Európai Minőség Díj egy közös modellen alapul: nem egy termék vagy egy szolgáltatás minőségét, hanem az egész szervezet tevékenységét díjazzák. A magyar Nemzeti Minőségi Díjat az Európai Minőségi Díj mintájára alapította a miniszterelnök 1996-ban, a minőségügyben kiemelkedő eredményt felmutató gazdálkodó szervezetek elismerésére. A díjat minden évben pályázati felhívásban hirdetik meg, a felhívásra beérkező pályázatokat a Nemzeti Minőségi Díj Bizottság bírálja el. A bizottság javaslatát a gazdasági miniszter terjeszti döntésre a miniszterelnök elé.

A Zrt. folyamatos fejlődését bizonyítja az, hogy 2007-ben újból elvégezte az értékelési modell alapján történő szervezeti önértékelést, valamint a tevékenységek és eredmények teljes körű, tényeken alapuló felülvizsgálatát, a szervezet további kiválósági fokának megítélése céljából. 2008 tavaszán sikeresen pályázott az Európai Kiválósági Díjra, s ez év májusában fogadta az Európa 6 országából érkező szemlézőket. A The EFQM Excellence Award értékelő bizottságának döntése alapján a Nyírségvíz Zrt. Recognised for excellence ötcsillagos elismerésben részesült, s az elismerést bizonyító oklevelet szintén Kijevben vette át.

A Nyírségvíz Zrt.

Fő tevékenységük az ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízelvezetés és – tisztítás. A ?90-es évek elején a nyíregyházi agglomeráció közműtulajdonossá vált önkormányzatai a térség ivóvízellátását, valamint szennyvízelvezetését-tisztítását saját tulajdonú szervezetben akarták megvalósítani. E célból alapították meg 1992-ben a Nyíregyháza és Térsége Víz- és Csatornamű Vállalatot. Az Rt. 1996-ban megszerezte a vagyonkezelési jogot a működési területen lévő állami tulajdonban maradt víztermelő telepekre is. A vállalat 1996. november elsejei hatállyal részvénytársasággá alakult (Nyírségvíz Zrt.). A társaság központja Nyíregyházán van. Működési területe Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati részén negyven településre terjed ki. Az ellátott népességszám 235 ezer fő. A cég árbevétele alakulása óta megnégyszereződött, a működtetett eszközök értéke tízszereződött.

A Nyírségvíz Zrt. folyamatos fejlődését bizonyítja az, hogy 2007-ben újból elvégezte az értékelési modell alapján történő szervezeti önértékelést, valamint a tevékenységek és eredmények teljes körű, tényeken alapuló felülvizsgálatát, a szervezet további kiválósági fokának megítélése céljából. Tavasszal sikeresen pályázott az Európai Kiválósági Díjra, s ez év májusában fogadta az Európa hat országából érkező szemlézőket. A The EFQM Excellence Award értékelő bizottságának döntése alapján a Nyírségvíz Zrt. Recognised for excellence ötcsillagos elismerésben részesült, s az elismerést bizonyító oklevelet szintén Kijevben vette át.

Szóljon hozzá!