ZETApress

hírportál

Kin segít a Fidesz?

A munkahelyek, a kis- és középvállalkozások ellen van a Fidesz ? reagált a kormányszóvivőnő Lázár János sajtótájékoztatójára. ? Hiába hangoztatta Orbán Viktor, hogy kész az együttműködésre az építőiparban működő vállalkozások megsegítése érdekében, képviselőjük sajtótájékoztatója ismét azt bizonyította, hogy nem a magyar emberek és vállalkozások védelmét, hanem saját politikai érdekeiket és népszerűségüket tartják a legfontosabbnak ? tudatta Budai Bernadett.

A Fideszen és holdudvarán kívül már gyakorlatilag mindenki az összefogás lehetőségét keresi, hogy mérsékelni lehessen azokat a károkat, amelyeket az egész világra kiterjedő gazdasági válság fog okozni Magyarországon. A Fidesz azonban továbbra is csak szavakban keresi az együttműködést. Most éppen azt a vállalkozások megsegítését célzó intézkedést utasítja el, amelyet egy nappal ezelőtt még maga is szorgalmazott.

A válságkezelő és gazdaságélénkítő csomag újabb elemeként ugyanis ? a kis és középvállalkozások megerősítése érdekében ? december 10-étől a gazdaságélénkítésben kulcsszerepet betöltő vállalkozások az egyes uniós pályázatokon elérhető támogatás 40%-át kaphatják meg előleg-kifizetésként háromszázmillió forintos határig. A döntés révén nagyjából 100-150 milliárd forint folyik be közvetlenül, rövid időn belül a gazdaságba, amelynek várhatóan elsősorban a fejlesztések kivitelezését végző építőipar lesz a haszonélvezője.

Miközben a Fidesz arról beszél, hogy az építőipari vállalkozások helyzetének javítása érdekében kész az együttműködésre, az ezzel kapcsolatos döntést mégis zsigerből elutasítja. Lehet, hogy Orbán Viktor pártja úgy gondolja, ez a saját hatalmi érdekeit szolgálja, de biztosan árt a magyar embereknek és a magyar vállalatoknak ? fejtette ki a szóvivőnő.

Számos új munkahely Békéscsabán

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Ivanics János, a Linamar Hungary Nyrt. ügyvezető igazgatója közös sajtótájékoztatón ismertették a cég megkezdett beruházását tegnap Budapesten. A közel ötmilliárd forint értékű kapacitásbővítés és technológiafejlesztés eredményeként 184 új munkahely létesül az autóipari és gépgyártó vállalat két magyarországi telephelyén, Orosházán és Békéscsabán.

A beruházás alapvető stratégiai célja az átlag évi 10%-os árbevétel növekedés biztosítása, a piaci versenyképesség és hatékonyság javítása, új technológiák bevezetése. A fejlesztések révén mindkét iparágban korszerűbb és hatékonyabb gépeket, berendezéseket vásárolhat a cég. A gyártási terület növekedésével lehetőség nyílik új gépipari termékek bevezetésére, sorozatgyártására. Kiemelt feladat a versenyképesség javítása érdekében a minőségirányítás gépparkjának fejlesztése.

A Békés megye meghatározó munkaadói közé tartozó Linamar egy alapvetően mezőgazdasági hátterű országrészen hoz létre új ipari munkahelyeket. A beruházást a gazdasági minisztérium egyedi kormánydöntés alapján nyújtott fejlesztési támogatásban részesíti.

A Linamar Hungary Nyrt. precíziós megmunkálást, autóipari és általános ipari termékek gyártását végzi. Előbbi kategória fontosabb termékkörei a motor alkatrészek gyártásához kapcsolódó dízel adagoló rendszer alkatrészek, hideg-melegoldali turbó feltöltő egységek, csapágyházak, kiegyenlítő tengelyek, sebességváltó alkatrészek (különböző tengelyek, agyak, előmunkált fogaskerekek). Az általános gépgyártás főbb termékei a mezőgazdasági gépek és részegységeik, emelőgépek és részegységeik (SkyJack), útépítő gépek, utánfutók, nagyméretű generátor tengelyek, kompresszor és légkondicionáló alkatrészek, lift alkatrészek.

A Linamar Hungary Nyrt. jogelődje, a Mezőgazdasági Gépgyártó Rt. Orosháza (Mezőgép Rt.), 1991-ben kezdte meg tevékenységét. A társaság többségi tulajdonosa a kanadai bejegyzésű LINAMAR Corporation. A konszern világszerte több mint 11 ezer főt foglalkoztat, Európában Magyarországon kívül Németországban és az Egyesült Királyságban rendelkezik gyártó tevékenységet végző telephellyel. A konszern működési területei között megtalálható az autóipari és a mobil ipari eszközök gyártása, valamint a könnyű-, nehéz- és egyéb gépjárművek gyártása is.

Szóljon hozzá!