ZETApress

hírportál

Veszélyes hulladékok a lomok között

Közel negyvenhárom tonna elektronikai hulladék, hatvanegy tonna autógumi, nyolcvan tonna szórópalack, hatezer liter fáradt olaj. Ez az idei lomtalanítás újdonsága és egyben mérlege is. Az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. idén a háztartási lomokon kívül a veszélyes hulladékokat is begyűjtötte ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Befejeződött az idei lakossági lomtalanítás a fővárosban. Idén az FKF Zrt. új szolgáltatásként bevezette, hogy a lakosok veszélyes hulladékait is begyűjti a meghatározott időben és helyen. A sütőzsiradék, festékmaradék, oldószerek, higítók, szárazelemek, akkumulátorok, elektronikai hulladékok, gumiabroncsok, szórópalackok számítanak veszélyes hulladékoknak. A veszélyes hulladékok számára a társaság külön gyűjtőpontokat létesített.

Az FKF Zrt. minden évben a kerületekkel egyeztetve állapítja meg a lomtalanítás időpontját. A vállalat Budapest kerületeit 159 körzetre osztotta, így hatékonyabban tudta a lomokat az utcáról eltávolítani és ezáltal kevesebb ideig akadályozta a forgalmat. A lakosok névreszóló értesítést kaptak a körzetükben lévő lomtalanítás pontos időpontjáról.

Az FKF Zrt. a megadott dátum másnapján elvitte a feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat. Lomtalanításkor egy-egy körzetben akár 25-30 tömörítő célgép is dolgozik, de a kiemelt turisztikai körzetekben akár 50-60 autó is rendelkezésre áll. Februártól decemberig Budapest 23 kerületében közel 432 ezer köbméter lomot takarítottak el, mely a tavalyi adatokhoz képest 14 százalékos növekedést mutat. Az éves rendes lomtalanítást a hulladékdíj tartalmazza, csakúgy mint a szelektív szigetek üzemeltetését.

Szóljon hozzá!