ZETApress

hírportál

Erősödjön az összhang!

A vállalkozói szféra és az innováció többi szereplő közötti együttműködés megerősítésének és az induló vállalkozások támogatásának fontosságát hangsúlyozta Dr. Imre József, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) főosztályvezetője a tegnapi Demo ?08 konferencián. Az NKTH a konferencia megszervezését anyagilag is támogatta, valamint szakmai partnere is volt a főszervező IDG Hungary-nak és a Figyelőnek.

Imre József az üzleti szekcióban tartott előadásán elmondta: Magyarország jelenleg az EU tagországainak átlagához képest is jelentős kihívásokkal néz szembe. Éppen ezért a helyzet javítását célozza az ország innovációs stratégiájának felülvizsgálata, amelyet Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter kezdeményezett, májusi kinevezése után.

Az innovatív kis- és középvállalkozások esetében ? hangsúlyozta Imre József ? az állami szerepvállalásnak akkor van kulcsszerepe, amikor egy-egy innovatív ötlet még nem jutott el a megvalósításnak abba a szakaszába, amikor a projekt akár csak a kockázati tőke érdeklődését felkelthetné. Az NKTH kezelésében levő kutatás-fejlesztési alap tartalmaz olyan támogatási konstrukciókat, amelyek éppen azt a célt szolgálják, hogy átsegítse ezen a perióduson az innovatív vállalkozásokat: ilyen például az egyéni vállalkozók ötleteinek piacra jutását segítő 5LET 2008, valamint az Innocsekk Plusz pályázat, amely azt hivatott segíteni, hogy a kis- és középvállalkozások innovációs szolgáltatásokhoz jussanak. Jelenleg tervezés alatt van a amely a technológiai inkubáció elősegítését szolgáló támogatási konstrukció is.

Az előadást követő kerekasztal-beszélgetésen Imre József kiemelte: Magyarországon már valamennyi eleme megvan a fejlett nyugati országok innovációs rendszereinek. A problémát az jelenti, hogy ezeknek az elemeknek a fejlettsége különböző és egyelőre nem teljes mértékben álltak össze egységes rendszerré. Az innovációs stratégia és az állami szervek egyik feladata elősegíteni, hogy ez az összhang minél teljesebb mértékben létrejöjjön, és kialakulhasson az innovatív ötletek támogatásához szükséges szervezeti és üzleti kultúra.

Szóljon hozzá!