ZETApress

hírportál

Téli munkarend az FKF-nél

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) november közepétől életbe léptette a téli munkarendjét. A több hónapos műszaki előkészületeket követően több mint száz célgép mozgósítható a téli munkálatok elvégzésére ? tudtuk meg a pénteki sajtótájékoztatón.

November közepétől fokozottabban számíthatunk fagyra és hóesésre ezért a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hagyományosan november 15-én kezdi meg a téli munkarend szerinti üzemeltetést. A téli munkarend kiemelt feladatai a főbb útvonalak járhatóságának biztosítása, azaz a hóeltakarítás és a síkosságmentesség biztosítása.

A télre való felkészülés során a vállalat mintegy hetven nyári munkagépet szerelt át, jelentősen növelve ezzel a téli munkagépek számát. A célgépek mozgósítására, a téli munkák irányítására az FKF Zrt. éjjel-nappal folyamatosan működő ügyeleti rendszert működtet. A Központi Ügyeleten dolgozók huszonnégy órás műszakban ellenőrzik a munkavégzések folyamatát, annak érdekében, hogy minél gyorsabban reagálhassanak az időjárási viszonyok megváltozására.

Az ügyeleten meteorológiai műholdkövető berendezés is üzemel, melyen a szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a felhőzet mozgását, a csapadékfelhők várható érkezését. Az időjárás pontos előrejelzése érdekében a vállalat az Országos Meteorológiai Szolgálattól naponta négyszer kap előrejelzést, illetve szükség esetén (ha nagy mennyiségű havazás várható) riasztást is.

A téli védekezés nemcsak az FKF Zrt. feladatai közé tartozik, hiszen az ingatlantulajdonosoknak is vannak kötelezettségei: a járdákon a hóeltakarítás és síkosságmentesítés az ingatlan tulajdonosának, illetve üzemeltetőjének a kötelessége a fővárosi önkormányzat szabályrendelete szerint. Azonban magánszemélyek és társasházak is igényelhetik, hogy a társaság elvégezze helyettük a munkát. A szolgáltatásokat a 459-6708-as telefonszámon lehet kérni.

Meghatározott ütemben tisztulnak az útvonalak

Havazás és fagy esetén első ütemben a fő- és a tömegközlekedési útvonalakon, a hidakon és azok gyalogjárdáin, a felüljárókon, továbbá a lakosság közellátását biztosító intézményekhez (kórházakhoz, rendelőintézetekhez, kenyérgyárakhoz, élelmiszer-elosztókhoz, bevásárló központokhoz) vezető mellékútvonalakon végeznek síkosságmentesítési munkákat. A síkosságmentesítés mellett a téli közlekedés biztonságát szolgálja, ha valamennyi autós időben ? a havazás és a fagy beállta előtt ? felszerelteti autójára a téli gumikat.

Két nappal korábban végeztek a szakemberek a munkával

A tervezettnél két nappal korábban, csütörtök reggelre befejeződött a dilatációs szerkezet cseréje az Árpád hídon. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. befejezte a munkálatokat és teljes egészében visszaadta az Árpád hidat a forgalomnak. Az FKF Zrt. október 27-én hétfőn éjszaka kezdte meg az Árpád-hídon, a Buda felé vezető hídpályán, a Hajógyári-szigeti pillér felett a dilatáció (hőtágulást kiegyenlítő szerkezet) cseréjét.

A munkavégzés ? melyre naponta este 10 órától hajnali 06-ig került sor ? mindhárom forgalmi sávot, a mellettük haladó kerékpárutat, valamint a járdát is érintette. Éjszakánként a jelzett időben egyszerre két sávot zártak le. Buda felé a forgalom csak egy sávban haladhatott.

A munkák során a régi dilatációs szerkezetet, valamint a hozzá két oldalon csatlakozó aszfaltburkolatot is eltávolították, majd a megfelelő acélszerkezeti kialakítást követően építették be az újat. A kibontás során keletkező mintegy másfél méter széles, keresztirányban tizenegy méter hosszú munkasáv áthidalására egy acélból készült ?áthidalót? helyeztek el, mely az első nap reggelén kisebb fennakadást okozott.

Már aznap délelőtt az FKF Zrt. szakemberei hidegaszfalttal meghosszabbították a fel- és lehajtót, ezzel megteremtették a biztonságos áthaladás lehetőségét. A Főpolgármesteri Hivatal vizsgálata az áthidaló tervezési hibáját állípította meg. A közel egy hónapig tartó munkák alatt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. kárrendezési irodájában harmincöten jelezték kártérítési igényüket.

Szóljon hozzá!