ZETApress

hírportál

Pénzügyekről mindenkinek

Mindenkinek az életét befolyásolják a kamatok, az árfolyamok, az adók, egyszóval a pénzügyek. Akarva sem kerülhetnénk el a pénzműveleteket. De sokan nem képesek eligazodni az új pénzügyi termékek, új fogalmak között, és úgy érzik, hogy a pénzügyi világ mozgásai követhetetlenné váltak. Bod Péter Ákos, az MNB egykori elnöke Bevezetés a pénzügyek és a pénzpolitika világába című könyvében erre keres választ. A tankönyvnek szánt olvasmányt Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere mutatta be a Centrál Kávéházban. Helyet foglalt az érdeklődők sorában Mádl Ferenc, ex-államfő is.

Tény, hogy a pénz világában izgalmas és sokszor fenyegető változások mennek végbe. Szinte minden napra jut híradás valamilyen fontos eseményről, legyen az bankcsőd, valutaingadozás, ?pénzügyi buborék” vagy hirtelen bekövetkező monetáris szigorítás. Ki ne szeretne bepillantani a pénzemberek gondolkodásába? Kit ne érdekelne az, hogy miként keletkeznek a hatalmas pénzvagyonok? Merre mozognak a pénzek? Lehet-e még kordában tartani állami eszközökkel a nagyhatalmú pénzintézeteket? Kiknek jók a pénzügyi újítások? Nem vált-e mára túl kockázatossá a tőke és pénz világa?

Ilyen, és hasonló kérdésekben ad útmutatást az olvasónak Bod Péter Ákos új könyve. A szerző megismertet bennünket a pénzvilág alapfogalmaival, legfontosabb szereplőivel, a pénzügyi piacokkal és az állami pénzpolitika mozgatórugóival, a nemzetközi szervezetek működési logikájával. Meglepő talán, de a könyv fejezetei anélkül ismertetik meg az érdeklődő olvasót az alapvető összefüggésekkel és a legfontosabb intézmények működésével, hogy belebonyolódnánk a pénzügyi technikák részleteibe.

Az olvasó előtt a hitelügyletek, a pénzmozgások és az állampénzügyek rejtelmei hagyják magukat feltárni. Megismerkedünk az államháztartás, a költségvetési bevételek és kiadások alapjaival, a költségvetési hiány finanszírozásával, a jegybanki működéssel, a pénzügyi élet főbb szereplőivel és színtereivel. Az élő példák a magyar pénzügyekből és az európai vonatkozásokból származnak. A könyv nem tételez fel gazdasági előképzettséget az olvasótól, csupán azt, hogy érdekelje a pénz, a vagyon, a tőke gyorsan változó világa.

Szóljon hozzá!