ZETApress

hírportál

Díjazták a fiatalokat

Tegnap este került sor a Scopus Fiatal Kutatók-díjának átadására a belvárosi Ybl-palotában, melyet a holland Elsevier tudományos kiadóvállalat ajánlott fel, és a Magyar Rektori Konferencia Elnöksége ítélte oda tíz tudományterületen a legkiválóbb harminc év alatti kutatók számára. A díjat Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter, Rudas Imre a Magyar Rektori Konferencia elnöke és Eduard Cohen, az Elsevier Nemzetközi Piacok Divíziójának ügyvezető igazgatója adta át ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatójukon.

A Magyar Rektori Konferencia és az Elsevier közös szándéka, hogy széles körű nyilvánosságot biztosítsanak a tudományos alapokon nyugvó gondolkodás terjesztésének, a magyar felsőoktatás és tudomány eredményeinek bemutatásának itthon és külföldön egyaránt, ezzel is segítve a tudás-társadalom fejlődését.

A Scopus Fiatal Kutatói-díj célja, hogy felhívja a figyelmet a tehetséges magyar új kutató, és oktató generációra és elismerje a fiatal talentumok erőfeszítéseit. Arra is fel szeretné hívni a figyelmet, hogy a társadalom és a döntéshozók nagyobb figyelmet szenteljenek az agyelszívás elleni küzdelemnek. Ennek részeként minél gyorsabban növelni kell a magyar tudományos eredmények nemzetközi vizibilitását és ismertségét úgy, hogy minél több tudományos folyóirat legyen regisztrálva a Scopus adatbázisban. Így kutatóinknak nő az esélye arra, hogy több idézettséget kapjanak külföldi kollégáiktól, ezáltal növelve presztizsüket, ismertségüket, továbbá könnyebben hozzásegítheti őket újabb kutatási pályázatok elnyeréséhez ? jelezte Molnár Károly, tárca nélküli miniszter.

Eduard Cohen hangsúlyozta a tudományos tartalom-szolgáltatás fontosságát a kutatási folyamatban. Az agyelszívás egyik fő oka, hogy a kutatók, oktatók és PhD hallgatók nem férnek hozzá rengeteg, magas színvonalú, külföldi tudományos folyóiratokban publikált kutatási eredményekhez. Az Elsevier azon fáradozik, hogy a kutatók és a felsőoktatásban tanulók napi munkája során rendelkezésre álljon a Scopus és a kiadó kétezer folyóiratának nyolcmillió cikke 1823-ig visszamenően. Ez nagyjából a világ összes tudományos információjának egynegyede.

A pályázatra a felsőoktatási intézmények rektorai, dékánjai, tanszék- és témavezetőinek ajánlásával lehetett jelentkezni. A beérkezett több mint száz pályázó közül a tíz díjazott rendkívül szigorú követelmények alapján az MRK Elnökségéből delegált háromtagú bizottság által került kiválasztásra, Rudas Imre elnök jóváhagyásával. A fődíjat, mely egy fél millió forintértékű szakmai konferencia út az Elsevier felajánlásával, Szilágyi Imre, a BMGE kémikusa nyerte. A többi díj szimbolikus, elnyerői lehetőséget kapnak publikációik elhelyezésére a kiadó oldalain.

Díjazottak

Agrártudományok: Demeter Zoltán, SZIE. Biokémia, genetika és molekuláris biológia: Papp Krisztián és társadalomtudományok: Veszelszki Ágnes, ELTE. Informatika: Süle Zoltán, műszaki tudományok: Obermayer-Kovács Nóra és környezettudományok: Horváth Krisztián, Pannon Egyetem. Anyagtudományok: Szilágyi András, BMGE. Orvos- és egészségtudományok: Kaposi Ambrus, SOTE. Természettudományok: Novák Tamás, Károly Róbert Főiskola.

A Scopus adatbázis

Az Elsevier kiadó tudományos, műszaki és orvosi kivonatoló és katalogizáló adatbázisa, mely a világ legnagyobb tudományos információ-gyűjteményét teszi elérhetővé kutatók, könyvtárosok, oktatók és egyetemi hallgatók számára. Tervezésében és fejlesztésében több mint ötszáz nemzetközi kutató és könyvtáros vett részt. Több mint négyezer tudományos kiadó mintegy 15 ezer kiadványát tartalmazza, komplex, számos tudományágat átölelő és szinte teljes szakmai lefedettséget biztosít.

Integrált keresőfunkciója segítségével kereshetővé válik a tudományos web és a szabadalmi adatbázisok egyaránt. Igény szerint alakítható, közvetlen linkelési lehetőség ? kiadótól függetlenül ? teljes szövegű cikkekhez és más könyvtári eszközökhöz, elektronikus tartalomhoz. Olyan intelligens és innovatív szolgáltatásokat tartalmaz, mint például az Idézetek áttekintése és a Szerző azonosítása funkciók. A terv szerint jövőre a Scopus az Arts&Humanities modullal tovább bővül, és ingyenesen lesz elérhető minden előfizető számára. További információk itt olvasható.

Az Elsevier Kiadó

Az Elsevier a világ vezető tudományos kiadója a tudományos, műszaki és orvosi területen. Együttműködve a tudományos és egészségügyi közösségekkel, a cég mintegy hétezer munkatársa, világszerte hetven irodában azon fáradozik, hogy évente több mint kétezer folyóiratot és 1900 új könyvet adjon ki. A kiadó egyre nagyobb hangsúlyt fektet az elektronikus tartalomra és innovatív adatbázis termékeire, pl: erre, vagy emerre a termékre.

Szóljon hozzá!