ZETApress

hírportál

Kandó a Keletiben

Kandó Kálmánra emlékeztünk az új villamos-mozdony felszentelésén. ? A vasút nem pusztán vállalati ügy, hiszen gazdasági és társadalmi feladatai is vannak ? hangsúlyozta Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára a 80 évvel ezelőtt elhunyt Kandó Kálmán tiszteletére megrendezett mozdonyavatáson, a Keleti pályaudvaron.

A megemlékezésen részt vett Hegmanné Nemes Sára, a tárca kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkára is. ? Kandó Kálmánról szólva nemcsak egy zseniális magyar mérnökről beszélhetünk, hanem a magyar műszaki értelmiségről, az értelmiség tradícióiról, szerepéről és feladatairól is ? emelte ki Fónagy János. ? A 80 évvel ezelőtt elhunyt Kandó Kálmán példaképe lehet minden olyan mérnöknek, aki világra szóló tervekben gondolkodik és a jelenkor kihívásaira válaszolva akar jelentős és előremutató eredményeket elérni. A magyar gazdaság egyik legfontosabb kitörési pontja az innováció, ezért szükséges valódi értékük szerint kezelni az elődök sikereit ? fogalmazott az államtitkár.

Fónagy János a mozdonyszentelés alkalmával rámutatott: mivel a Kandó Kálmán arcképével díszített villamos-mozdony nemzetközi forgalomban is közlekedik majd, ezért a külföldet is emlékezteti arra, hogy a technikatörténet egyik legjelentősebb feltalálója magyar volt. A vasút közmegbecsültségének helyreállításához és a vasúti közlekedés új alapokra helyezéséhez a régi sikerek megbecsülésére is szükség van ? fejtette ki Fónagy János.

Az államtitkár kiemelte: a Kormány több alkalommal nyilvánvalóvá tette, hogy a kötött pályás közlekedésben rejlő gazdaságfejlesztési lehetőségek és társadalomszervező erő miatt fontosnak tartja a magyar vasút ügyét. Ezért a jövőben megkezdődik a közösségi közlekedés nagyarányú átalakítása és korszerűsítése, mindvégig a meglévő értékek megőrzése és gyarapítása mellett ? tette hozzá az államtitkár. Az új villamos-mozdony felszentelése és első próbaútja után a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit Kandó Kálmán síremlékénél, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Szóljon hozzá!