ZETApress

hírportál

Zöld energiát novemberig

Ma indul a Zöld Beruházási Rendszer új, épületenergetikai pályázata. Mától lehet pályázatot benyújtani energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos épületek építésére az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 1,6 milliárd forint keretösszegben kiírt, Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják. A hagyományos építésű, 1992 előtt épült ingatlanok komplex ? energiahatékonysági felújítást és megújuló energia felhasználást ösztönző ? energetikai korszerűsítésére tulajdonosok és lakóközösségek nyújthatnak be pályázatot.

A támogatható tevékenységek közé tartozik egyebek mellett a nyílászárók cseréje, beépítése, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, a hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati meleg-vízrendszerek felújítása, átalakítása. E célokra lakásonként legalább 50-60 százalékos energia-megtakarítás esetén legfeljebb három-ötmillió forinttámogatás nyerhető el. A pályázati forrás a teljes beruházási érték 40-50 százalékát fedezheti.

Az új építésű otthonok támogatásának célja az, hogy az épületek A, vagy A+ kategóriás energetikai besorolást érjenek el. A kiíráson természetes személyek és építtető, gazdálkodó szervezetek juthatnak négyzetméterenként 40-60 ezer, de lakóegységenként legfeljebb négy-hatmillió forint pályázati forráshoz. A támogatható tevékenységek köre megegyezik a felújításokéval.

A legnagyobb energia-megtakarítás az épületszektorban érhető el; az átfogó épületenergetikai programokkal mérsékelhető az ország energiafüggősége. A beruházások csökkentik az épületek energiafogyasztását, a lakók, lakóközösségek rezsiköltségeit. A kötelező előírásoknál energetikailag hatékonyabb építési eljárások ösztönzése emeli az ingatlanok forgalmi értékét, kvalifikált munkahelyek teremtéséhez járul hozzá az építőiparban.

A támogatás minden esetben vissza nem térítendő, utófinanszírozású. A pályázatok augusztus 15-e és október 30-a között, vagy a keret kimerüléséig nyújthatók be. Amennyiben a pályázatra az eredetileg tervezetteket lényegesen meghaladó mennyiségben érkezik támogatási igény, ezért a rendelkezésre álló, felhasználható források nem elegendőek a további pályázatok befogadásához, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felfüggesztheti a támogatási konstrukciót. A Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogram pályázati felhívása, a Pályázati útmutató és mellékletei az Energiaközpont Nonprofit Kft. honlapjáról érhetők el.

Szóljon hozzá!