ZETApress

hírportál

Közgazdasági konferencia Szegeden

Az MTA Ipar-és Vállalatgazdasági Bizottsága az október 9-i budapesti korrupciós konferencia után ismét tanácskozást szervezett október 30-31-én Szegeden. Professzor Úr! Milyen időzökben és milyen célból rendezték a konferenciát? ? kérdezte az alkalmazott közgazdaságtan egyik legnagyobb hazai rendezvényének, a IX. Ipar- és Vállalatgazdasági konferenciának tapasztalatairól Szarvas István a szervezőbizottság elnökét, D.Sc. Papanek Gábort.

A konferenciasorozatot a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi osztályához tartozó Ipar- és Vállalatgazdasági Bizottság négyévente rendezi. Célja a tudományterület szakértői közti, kiemelten a kutatók, oktatók és a gyakorlatban dolgozók (gazdaságirányítók, vállalatvezetők) közti információ-átadás, tapasztalatcsere, az ún. társadalmi vita segítése. Az előadók, mint mindig, most, a magyar gazdaság és vállalatok korábbiaknál jóval nehezebb helyzete esetén is a világgazdaság nemzetközi tendenciáiról, a magyar gazdaság helyzetéről és perspektíváiról, illetve ezek korszerű vizsgálati, valamint kezelési módszereiről stb. adtak képet.

Milyen témájú előadások voltak és milyen következtetés vonható le belőlük?

Az előadások sokoldalúan vizsgálták meg a világpiaci pozíciók felgyorsult változásait, a globalizáció és a hazai környezet nagyon bizonytalanul előrelátható perspektíváit, ennek keretében a magyar versenyképesség romlásának mértékét, s ennek külső, valamint belső okait. Rámutattak a vállalatvezetés ? kiemelten: az emberi erőforrások hasznosítása, az innovációk, a minőség-fejlesztés technikák ? alkalmazása terén kialakult sokoldalú lemaradásunkra, és a felzárkózásnak olykor csak nem kevés munkával kihasználható lehetőségeire.

Éles megvilágításba helyezték a tudomány és a magyar vállalatok, pontosabban: kis-közepes vállalatok gyakorlata közti szakadékot, s ennek hatékonyság-rontó következményeit. Hangsúlyozták a regionális fejlődés célzott (az adott térségek lehetőségeihez illesztett) támogatásának fontosságát. De bírálták a magyar gazdaság túlzott, a nemzetközi átlagnál háromszor több ráfordítást igénylő bürokratizmusát is. Fontos, hogy a rendezvényen kialakult szakmai-társadalmi tapasztalatcsere jelzései ne maradjanak hatás nélkül gazdaságunkban. Ezt az elhangzott előadásokat közreadó kötet is segítheti ? mondta el a professzor úr.

Szóljon hozzá!