ZETApress

hírportál

Magyar olaj magyar kézben

Kiemelt nemzeti érdek a MOL magyar tulajdonban tartása. A Kormány az Alaptörvényben lefektetett elvek szerint Magyarország hosszú távú gazdasági stabilitását szem előtt tartva felelősen gazdálkodik a nemzeti vagyonnal, a közösség érdekeit figyelembe véve törekszik annak gyarapítására és a stratégiai jelentőségű vállalatok magyar tulajdonban való megtartására.

A Kormány nem járt el másként a nemrégiben ismét állami kézbe került MOL részvény-csomag esetében sem. A Kormányt nem a rövidtávú pénzügyi és politikai haszonszerzés, hanem a hosszú távú stratégiai gondolkodás vezette a MOL 21,2 százalékos részvénycsomagjának visszavásárlásakor. A Kormány továbbra is arra törekszik, hogy gyarapítsa a nemzeti vagyont és megerősítse az állam tulajdonosi szerepét a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatokban ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a stratégiai tulajdonszerzést annak súlyához méltó körültekintéssel készítette elő, a megállapodás pontos körülményeiről az átláthatóság érdekében az Országgyűlés nyilvánossága előtt számolt be. A Kormány nyilvánosságra hozta az országgyűlési határozati javaslat és a részvény adásvételi szerződés teljes szövegét, amely az Országgyűlés honlapján megtekinthető.

Az MOL részvények visszavásárlásához a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem vett igénybe közvetítőket, pénzügyi tanácsadót, befektetési bankot, ami a hasonló nagyságrendű ügyekkel összevetve nagyon jelentős tranzakciós költségmegtakarítást eredményezett. A Magyar Állam a tőzsdén kívül, egyedi megállapodással vásárolta vissza a MOL stratégiai tulajdoni hányadát. Veszteség csak akkor keletkezne, ha a Kormány felelőtlenül kezdene el kereskedni a tőzsdén a részvényekkel, ami azonban ellentétes a Kormány szándékaival. A MOL részvények az európai olajvállalatokhoz képest továbbra is jól teljesítenek.

Az elemzők előrejelzése szerint a MOL részvényárfolyama rövid és középtávon ugyan fluktuálódhat, de hosszú távon biztatóan magas, 25 ezer forint feletti célár valószínűsíthető. A tőzsdei vállalatok részvényeinek jelenlegi árzuhanását a nemzetközi pénzpiac válsága idézte elő, a globális pénzügyi- és tőkepiaci folyamatok befolyásolása pedig kívül esik a Kormány hatókörén.

Az előző kormányok felelőtlen és a nemzeti érdeket veszélyeztető privatizálási gyakorlata Európában szinte példa nélküli mértékben tette sebezhetővé és függővé a magyar energiaellátás biztonságát. A MOL részvénypakett magyar kézbe kerülése az állami szerepvállalás súlyát erősítő kormányzati stratégia megvalósításának első, nemzetközi mértékkel mérve is jelentős, kiemelt politikai és gazdaságtörténeti jelentőségű lépése volt.

A nyolcvanas évek második felében megindult spontán privatizáció kezdetei óta először fordult elő, hogy az állam a közjó érdekében visszavásárolt egy, az ország energiafüggetlenségét növelő, stratégiailag jelentős nemzeti vagyonelemet. A sikeres, Közép-Európában vezető szerepet betöltő nemzeti energiavállalatban történő tulajdonszerzés növeli az állami vagyont és a mindenkori kormányok pénzügyi mozgásterét, stabilizálja a regionális és hazai energiapiacot, és fokozza az energiaellátás biztonságát itthon és a régióban.

Szóljon hozzá!