ZETApress

hírportál

Európai Kereskedelem a Royalban

Valóban a válság jelei mutatkoznak a kiskereskedelem eredményein? ? tette fel a kérdését Krisán László, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége Kereskedelmi és Szolgáltató Szekciójának elnöke az Európai Kereskedelem Napja megnyitóján, a Royal Hotelben. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által kezdeményezett, majd az összes meghatározó kereskedelmei szövetség, a kamarák és a kereskedelmi alkalmazottak szakszervezete által jegyzett, immár negyedik alkalommal megrendezett esemény témája eredetileg a kereskedelem ez évi eredményei lettek volna, ám a gazdasági folyamatok felülírták a szervezők szándékát.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, az EKN fővédnöke beszédében a válság eddigi hatásait ecsetelte. Mint mondta, kikerülni nem lehet a helyzetet, de tompítani igen. A kormány reagálva a folyamatokra, igyekszik fenntartani a kis- és közepes vállalkozások likviditását. Jelenleg is rendelkezésre állnak kedvezményes, államilag garantált vállalkozási hitelek, illetve a tervezett 1800 milliárd forintértékű építőipari beruházás-sorozat közvetve és közvetlenül is jótékony hatással lesz a kiskereskedelmi szektora. Kiemelte, a kormány célja az exporttevékenység támogatása, amely ugyancsak kedvező hatással lehet a kiskereskedelmi piacokra. Közvetlenül a kiskereskedelem számára előny, hogy a kormány továbbra is törekszik az adminisztrációs terhek csökkentésére.

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a fogyasztóvédelmet emelte ki. Fontosnak tartja, hogy a válság időszakában is megfelelő maradjon a fogyasztói biztonság, és erősödjék a fogyasztóvédelmi színvonal. Utalt az októberben elfogadott fogyasztóvédelmi szabálycsokorra és a folyamatosan formálódó állami fogyasztóvédelmi stratégiára.

Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke ünnepi beszédében kerülte a válság témáját, mint mondta, ünnepelni jött az eseményre, így a rosszban igyekszik a jót megtalálni. Magyarország elkerülte a pénzügyi összeomlást, a forint nem gyengült végeláthatatlanul az euróval szemben, és az árfolyamzuhanás nem kényszeríttette térdre a kiskereskedelmi piacot. Fontosnak tartotta továbbá, hogy a politikának ebben a helyzetben hatékonyabban kell kiállnia a kis- és középvállalkozások, adott esetben a kiskereskedelem érdekéért. Az itt tevékenykedő bankoknak likviditást kell teremteniük, és fontos, hogy a hitelkamatok ne emelkedjenek 8 százalék fölé, ugyanis e fölött, már nem lehet fenntartani az üzletfinanszírozást. Demján Sándor kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben a munkahelyek megtartása minden másnál fontosabb. A kormánytól várja az erre vonatkozó program kidolgozását.

Dr. Parragh László, az MKIK elnöke osztotta az előtte szólók véleményét, miszerint kikerülni nem, de tompítani lehet a válság hatását. Ezt leginkább a kis- és közepes vállalkozások likviditásának megtartásával lehet elérni. Bevált eszköz a VOSZ és a Kamarák által forgalmazott Széchenyi Kártya. Az elnök úgy vélte, a válság miatt felgyorsul a tőkekoncentráció, ami a kiskereskedelemi láncok erősödését hozhatja. Szorgalmazta a kormányzati lépések hatékony és gyors bevezetését.

Az OKSZ, az ÁFEOSZ és a KISOSZ képviselői igen határozottan léptek fel, és több, a válság hatásait ellensúlyozó javaslattal álltak elő, melyek lényegében az alábbi témákat ölelték fel: a kis cégek hálózatba tömörülése, a franchise rendszer megismertetése és használata, valamint a szektorban specifikusan használható eszközök kormányzati elfogadtatása.

Az Európai Kereskedelem Napján a piac szereplői a fentieken kívül kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a válsághelyzet várható kimeneteit, a fogyasztóvédelmi jogszabályokat, és a kiskereskedelmi szakképzés jelenlegi helyzetét, problémáit.

A rendezvény programjának keretében a kiemelkedő eredményeket elért magyar kereskedelmi dolgozók, a szakmai érdekvédelmi szervezetek javaslatai alapján idén is magas szintű állami és szakmai kitüntetésben részesültek: átadásra kerültek Klauzál Gábor Díjak és Miniszteri Elismerések, valamint a VOSZ által alapított Magyar Kereskedelemért Nagydíj is.

Az Európai Kereskedelem Napjának 2008. évi kitüntetettei

Klauzál Gábor-díjak: Berentné Erzsébet, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparmakara titkára, Kozák Ákos, a GFK Hungária ügyvezető igazgatója, Makó András, az MBSZ elnöke, Nyakasné Mohai Ágnes, az Orchidea Bt. ügyvezető igazgatója, Dr. Rédei István, a COOP Star ZRt. Vezérigazgatója, Dr. Sáling József, a KASZ elnöke és Zwack Péter, a Zwack Unicum Nyrt. Elnöke.

Miniszteri Elismerések: Béni Mihály, a Szabolcs COOP ZRt. elnök vezérigazgatója, Erényi Balázs, a SHELL Hungary ZRt. igazgatósági tagja, Fábián Attila, az Europark fejlesztési igazgatója, Hossó Antal, a Hossó ABC Kft. ügyvezető igazgatója, Ivacs Lajos, a Hunguest Lillafüred Szálloda igazgatója, Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, Mátraházi István, a KASZ alelnöke és Dr. Vándor Béla, az MKIK jogtanácsosa.

Magyar Kereskedelemért Nagydíj: Kiss Lajos, a SoundCard Kft. munkatársa, Polgár Zsuzsa, a Retz Bútoráruház munkatársa, Samu Károlyné, a COOP Szolnok Zrt. munkatársa és Staar Katalin, a Gablini Zrt. munkatársa.

Szóljon hozzá!