ZETApress

hírportál

Fókuszban a projektfinanszírozás

Együttműködési megállapodást írtak alá Budapesten a Magyar Fejlesztési Bank és a China Development Bank képviselői. A két állami tulajdonú fejlesztési bank a jövőben erősíteni kívánja kapcsolatait, elsősorban a beruházások , valamint egyes projektek finanszírozásában, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Dr. Erős János, az MFB vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy két egyenrangú, bár nem azonos nagyságú bank kötött szerződést olyan időszakban, amikor a nemzetközi pénzpiaci válság következtében a bankközi és a nemzetközi banki együttműködés feltételei nehezebbé váltak. A kínai partnerrel történő társfinanszírozás révén új lehetőségek nyílnak a hazai fejlesztésekhez szükséges források bevonására, a két ország közötti dinamikus együttműködés további elmélyítésére.

A szerződés aláírásának különös jelentőséget ad a jelen gazdasági feltételek mellett az a tény, hogy az együttműködés lehetőséget biztosít az MFB számára, hogy tovább bővítse a nem költségvetési, piaci forrásokra alapozó fejlesztési hiteleit. Az együttműködési szerződés adta keretek kihasználása jól beleillik abba a kormányzati és MFB stratégiába, ami a jelenlegi gazdasági viszonyok mellett növeli a vállalkozások fejlesztését szolgáló, de a piaci impulzusokat érvényesítő kedvezményes beruházási forrásokat. A kínai forrásbevonás ilyen módja példaértékű lehet.

Liu Bing úr, a China Development Bank nemzetközi együttműködési kapcsolatok biztosa (a közép-európai projektfejlesztési csoport vezetője) megerősítette, hogy vizsgálják a nagyobb volumenű projektekben való társfinanszírozási lehetőségeket, a fejlesztési hitelprogramok forrástámogatását, illetve az MFB portfoliójába tartozó egyes projektek közvetett szindikált hitelekkel való finanszírozását.

Együttműködési keret-megállapodást írtak alá Budapesten a Magyar Fejlesztési Bank és a China Development Bank képviselői. A két állami tulajdonú intézmény között létrejött szerződés a kétoldalú együttműködés elmélyítését irányozza elő, amely során fejleszteni kívánják kapcsolataikat, kiemelten a beruházások kölcsönös finanszírozásában, valamint egyes projektek társfinanszírozásban történő megvalósításában.

A China Development Bank nevében a szerződést aláíró Liu Bing, közép-európai projektfejlesztésért felelős csoportvezető méltatta a két ország fejlesztési bankjai között létrejött megállapodást. Megerősítette, hogy vizsgálják a nagyobb volumenű projektekben való társfinanszírozási lehetőségeket, a magyarországi fejlesztési hitelprogramok forrástámogatását, illetve az MFB portfoliójába tartozó egyes projektek közvetett szindikált hitelekkel való finanszírozását.

A szerződés a finanszírozási együttműködés mellett előirányozza a kapcsolatok elmélyítését más területeken is. A két bank rendszeressé teszi a kölcsönös információcserét az üzleti lehetőségekről a kétoldalú vállalati együttműködés elősegítése érdekében. A magyar-kínai fejlesztési banki együttműködés kiterjed közös szakmai szemináriumok szervezésére, képzési programok indítására, valamint a különféle területeken tevékenykedő szakértők tapasztalatcseréjére is.

Szóljon hozzá!