ZETApress

hírportál

Gazdaságerősítésről tárgyaltak

Konzultációt indított a gazdasági szereplőkkel Bajnai Gordon gazdasági miniszter a jövő évre várható recesszió negatív hatásait tompító, a gazdaságot erősítő tervekről a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) minapi budapesti ülésén. A hazai vállalkozások képviselői üdvözölték a kormány eddigi sikeres válságkezelő intézkedéseit, egyetértettek az új program tervezett lépéseivel és sürgették a strukturális reformok mielőbbi megkezdését ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A több minisztert és a hazai vállalkozások képviselőit tömörítő kerek-asztal Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökének vezetésével vitatta meg a javaslatokat. Bajnai az ülésen kifejtette: nehéz év elé nézünk 2009-ben, a legnagyobb problémák a pénz, a piac és a munkahelyek területén várhatóak, amelyekre a kormánynak nagyon aktív és gyors lépésekkel kell reagálnia. A gazdasági miniszter a szűkülő piacokra, a zsugorodó finanszírozási lehetőségekre, a gazdasági visszaesésre és a növekvő munkanélküliségre válaszul tervezett kormányzati lépéseket ismertette a testület tagjaival, azt kérve tőlük, hogy a következő hetekben konstruktív javaslataikkal segítsék az erről szóló konzultációt az elképzelések véglegesítését.

Bajnai az ülésen elmondta: a kormány átfogó lépéssorozatot indít annak érdekében, hogy bővítse a hazai vállalkozások számára elérhető pénzügyi forrásokat, segítse piacaik fenntartását, támogassa a munkahelyek megőrzését. E mellett sem szabad azonban szem elől téveszteni a közép és hosszú távú célokat: most is csak olyan válságkezelő intézkedéseket szabad hozni, amelyek a fenntartható stabilitás irányába hatnak és képesek megalapozni a versenyképesség későbbi tartós növekedését.

Futó Péter, a GEF társelnöke szerint: a vállalkozások képviselői elismerik, és nagyra értékelik a kormány és az MNB eddigi sikeres válságkezelési lépéseit. Ezek dinamikáját azonban fenn kell tartani ahhoz, hogy a recesszió hatásait csökkentsük, és minél előbb megkezdődhessen a kibontakozás. Most a legfontosabb a stabilitás megőrzése, ami mellett minél sürgősebben el kell kezdeni a régóta halogatott strukturális reformokat. Mindkét lépés előfeltétele a későbbi megalapozott növekedésnek ? tette hozzá az elnök.

Szóljon hozzá!