ZETApress

hírportál

Könnyítene az EB

Magyarország gyorsabban és kedvezőbb feltételekkel juthat uniós forrásokhoz. Molnár Ágnes, az NFM fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára a kormány és a szaktárca nevében üdvözli az Európai Bizottság döntését ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Az EB döntése hat tagállam számára lehetővé tenné, hogy kisebb arányban, kevesebb önerővel járuljanak hozzá az Európai Unió által társ-finanszírozott projektekhez. Az előzetes becslések szerint az intézkedés ? elfogadása esetén ? mintegy 300 millió eurónyi összeget szabadíthat fel a magyar költségvetésben.

A döntés értelmében az uniós hozzájárulás mértéke 10 százalékkal, legfeljebb 95 százalékig emelkedne. A lépés nem jelent új-, vagy többletforrásokat a 2007-2013-as költségvetési időszakra, de lehetővé teszi a kohéziós, vidékfejlesztési és halászati alaphoz hozzárendelt összegek gyorsabb kifizetését, a növekedésösztönző és munkahelyteremtő programok fokozottabb ütemű beindítását. Várhatóan enyhül az érintett országok költségvetéseire nehezedő nyomás is.

Az alacsonyabb nemzeti finanszírozási szükséglet és a gyorsabb forráshoz jutás jelentős segítség lenne Magyarország számára is a gazdaság növekedése és a versenyképesség erősítése szempontjából kiemelkedően fontos projektek finanszírozásában. A bizottsági kezdeményezés sikere elsősorban az Új Széchenyi Terv esetében hozhat kedvező változást ? hangsúlyozta Molnár Ágnes.

Magyarország azért férhet hozzá a kedvezményes rátához, mert 2008-ban ? Romániával és Lettországgal együtt ? pénzügyi támogatást kapott a nem euró-övezeti tagállamok részére fenntartott Fizetési Mérleg Mechanizmusból. A magyar kormány a válságkezelésben uniós szinten is elismert, hatékony és példamutató intézkedéseket hozott, amelyeknek köszönhetően a korábbi kritikus helyzet megszűnt. A könnyítés további lehetőségeket nyit hazánk számára az uniós pénzek felhasználásában.

A Bizottság a Tanácstól és az Európai Parlamenttől a javaslat gyorsított ? lehetőleg 2011 végéig megtörténő ? elfogadását kéri annak érdekében, hogy a gazdaságélénkítés és a válságkezelés szempontjából legfontosabb projekteket a tagállamok mielőbb megvalósíthassák. A Bizottság kész együttműködni az érintett tagállamokkal az esetleges akadályok elhárítása, az adminisztratív kapacitások erősítése, a végrehajtás gyorsítása érdekében.

Szóljon hozzá!