ZETApress

hírportál

Átadták a Környezeti Megtakarítás Díjakat

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter adta át a 2008-as Környezeti Megtakarítás Díjakat a Hotel Gellértben, a KÖVET Egyesület XIII. éves konferenciáján. A díjjal azokat a vállalati intézkedéseket jutalmazzák, amelyek egyszerre óvják a környezetet és hoznak gazdasági hasznot a cégeknek. Idén az Axellia, a G és G, a Holcim, valamint az Audi és a Büchl közös pályázata nyert.

A KÖVET Egyesület 2008-ban hetedik alkalommal hirdette meg a Környezeti Megtakarítás Versenyt, amelyre környezeti és gazdasági hasznot egyaránt hozó intézkedésekkel lehetett nevezni. A pályázatra idén 16 cég jelentkezett, összesen 57 környezetvédelmi intézkedéssel. A zsűri négy kategóriában hirdetett győztest a KÖVET Egyesület október 28-i éves konferenciáján, ahol ünnepélyes keretek között Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter adta át a díjakat.

A három éven belül megtérülő intézkedések kategória győztese az Axellia Gyógyszervegyészeti Kft. A zsűri pozitívumként vette figyelembe, hogy a vállalat sok területen egyszerre ért el környezetvédelmi szempontból jelentős javulást. A leglátványosabb eredményt az oldószer visszaforgatásával tudták elérni. Az oldószer felhasználást éves szinten 5888 tonnával csökkentették.

A három éven túl megtérülő intézkedések kategóriában az Audi Hungaria Motor Kft. és a Büchl Hungaria Kft. közös pályázata nyert. Brikettáló berendezés üzembe helyezésével, illetve a köszörűiszap hulladékok égetés helyett préseléssel történő hasznosításával érdemelték ki a díjat. A technológia bevezetése évente 10,5 millió Ft-os megtakarítást és 1.000 tonna hulladékcsökkentést eredményezett.

Kisvállalati kategóriában a szegedi G és G Növényvédelmi és Kereskedelmi Kft. érdemelte ki a zsűri elismerését. Gyomfelismerésen alapuló vasúti permetező rendszer kialakításával 36 ezer literrel kevesebb vegyszert használnak fel évente, ezzel százmillió forintot takarítottak meg.

Az Innovációs különdíjat a HOLCIM Hungária Zrt. kapta. A klinker égetésekor keletkezett por 50%-át, éves szinten ötvenezer tonna port hasznosítanak újra. Ezzel az intézkedéssel évente negyvenmillió forintot spóroltak meg.

A KÖVET Egyesület 2002 óta az Ablakon bedobott pénz című, évente megjelenő esettanulmány-kötetében és internetes portálon összegyűjtött 294 olyan megvalósult intézkedést, amelyek egyszerre hoznak környezetvédelmi és gazdasági hasznot. A vállalatok az intézkedések hatására megspóroltak 730 GWh energiát, amely 365 ezer család éves fogyasztásának felel meg; 544 tonna lúg felhasználását váltották ki; 50 ezer-ötszáz tonna por nem jutott ki a levegőbe, amelynek megkötésére 1600 hektár erdőt kellene ültetni. Az intézkedések nagy része semmilyen beruházást nem igényelt, szervezéssel vagy a munkatársak környezettudatosabb viselkedésével érték el.

A díjátadóval egybekötött konferencia a tavalyihoz hasonlóan széndioxid-semlegesített volt. Az előzetes számítások szerint a rendezvény egy-két tonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátásával járt, amelyet idén is a Hárskúti Megújuló Energia Központ segítségével kompenzálnak. 2007-ben a bakonybéli Szent Gellért Óvoda melegvíz ellátó rendszerének modernizálásához járult hozzá a KÖVET, amelyet napkollektorosra cseréltek.

KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért

A KÖVET kiemelkedően közhasznú, nem nyereségorientált szervezet 1995-ben alakult, azzal a céllal, hogy a vállalatok körében lehetővé tegye a környezettudatos vállalatirányítás terén szerzett tapasztalatok cseréjét. Az Egyesület az International Network for Environmental Management (INEM) magyarországi tagszervezete, a CSR Europe és a Global Footprint Network tagja.

Hosszú távú célja a szervezetek segítése a fenntarthatóság útján, így a környezetvédelem mellett nagyobb hangsúlyt fektet a cégek társadalmi és helyi gazdasági felelősségére is. Az Egyesület életében több mint 90 különböző méretű és ágazatban tevékenykedő cég, valamint társult tagszervezetek (egyetemek, állami intézmények, civil szervezetek) vesznek részt. A KÖVET főtitkára Dr. Tóth Gergely, elnöke Vagdalt László, az AUDI Hungária Motor Kft. környezeti vezetője.

Szóljon hozzá!