ZETApress

hírportál

Megjelent a 13. HEBC jelentés

Kiszámíthatóság és versenyképesség a válságból címet viseli a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) 13. jelentése, amelynek sajtóbemutatója múlt csütörtökön volt a Corinthia Hotel Budapest Bálteremben.

A Magyar Európai Üzleti Tanács a brüsszeli Európai Gyáriparosok Kerekasztalának (ERT) magyarországi Üzleti Tanácsa, az alábbi ERT vállalatok magyarországi legfelső vezetőjének fóruma: ABB, AkzoNobel, BAT, BT, Electrolux, Ericsson, GDF Suez, Nestlé, Nokia, OMV, Philips, SAP, Shell, SKF és Suez Environnement.

Az HEBC tagok célja továbbra is, hogy politikamentesen, saját külföldi befektetői tapasztalataik alapján segítsék a magyar gazdaság fejlődését és versenyképességét. A sajtótájékoztató fővendégei: Dr. Martonyi János külügyminiszter, Őexellenciája Roman Kowalski, az EU-soros Elnökségét adó Lengyelország rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete és Hergár Szabó Eszter miniszteri megbízott a Nemzetgazdasági Minisztériumban. További díszvendégek: állami és gazdasági vezetők, a külföldi diplomáciai képviseletek Magyarországon akkreditált vezetői voltak.

A tanács 1988-ban elsőként alakult a közép-kelet-európai Üzleti Tanácsok sorában. 2008-ban a 10. jelentést követően Sólyom László köztársasági elnök levélben mondott köszönetet az üzleti tanácsnak addigi munkájukért. A HEBC ajánlásait, javaslatait elsősorban a mindenkori magyar kormány számára forgalmazza meg, akinek módjában áll a fejlődést eredményező változásokat megtenni az ország érdekében.

Az HEBC-tagvállalatok a magyar gazdaságnak jelentős befektetői, munkahelyteremtői. Összesített nettó árbevételük idén közel 3500 milliárd forint, alkalmazotti létszámuk 17 ezer 596 fő. ? Ha az elmúlt három év jelentését nézem, akkor 2011-ben van a legkevesebb erről a témáról, korábban külön fejezetek voltak. Mi az oka ennek? ? kérdezte Szarvas István Mészáros Zoltántól, a Philips Hungary ügyvezető igazgatójától, aki a korrupcióról beszélt.

MZ: A korrupció az idei jelentésben is szerepel. Nem a megírt anyag mérete a döntő. Évek óta fontos kérdés, egyik évről a másikra nehezen van változás.

Ön azt mondta, a jelentésben leírtak önök számára is hasznosíthatók. Lengyelországban nem működik hasonló szervezet? ? kérdezte Szarvas István Roman Kowalszki nagykövettől.

RK: Nálunk is van hasonló szervezet, de az itteni javaslatok több kelet európai országban így nálunk is megszívlelendők.

Érdekelne, hogy a HEBC elnöksége, hogyan jön létre? ? kérdezte Szarvas István Kerekes László HEBC elnöktől, az AkzoNobel közép-európai vezérigazgatójától. ? Egy halk javaslatom lenne: jó lenne, ha előzetesen ismernénk a jelentés tartalmát, mert akkor könnyebben tudnánk kérdezni!

KL: A tagságra való felkérés személyre szóló, vannak olyan nagy cégek, amelyek nincs képviselője. Elsődleges célja a szervezetnek Magyarország fejlődésének elősegítése. Halk javaslatát pedig elfogadjuk!

Szóljon hozzá!