ZETApress

hírportál

Elveszett évek krónikája

Éllovasból sereghajtó címmel jelent meg Matolcsy György legújabb kötete. A könyv szerzője az Orbán-kormány gazdasági minisztere volt 2000 és 2002 között. Ő volt a Széchenyi-terv megalkotója és irányítója is. Az Orbán kormáy hatalomra jutásakor véleménye szerint a gazdaságban benne volt a GDP 7%-os növekedésének lehetősége ? írja recenziójában Szarvas István.

2003-ban jelenik meg Élő emlékeink című kötete, majd 2004-ben publikálja az Amerikai Birodalom című könyvét. A magyar Gazdaságfejlesztési Intézet igazgatója, a Polgári Szemle szerkesztő bizottságának elnöke, a Heti Válasz tanácsadó testületének tagja. 2006-tól a Fidesz országgyűlési képviselője, a Gazdasági Bizottság tagja. 2008-ban szerzőtársával vitairatot ad közre Magyarország nemzetstratégiájáról Jövőkép 2025 címmel.

A könyv előszavában leírja, hogy miért jelentette meg a könyvét: Közgazdászként az a kérdés izgatott, miért és hogyan lettünk éllovasból sereghajtók? Könnyebb válaszolni a hogyanra, mint a miértre. Úgy látom, hogy 2002 közepén történt politikai és gazdasági fordulat a felelős a kudarcért. Ezt kővetően indult el a szarvashibák sorozata, amely a régió éléről a legvégére dobott bennünket.

Iránytű, hogy hazánk ismét éllovas lehessen

Az elkövetett hibák kétfélék voltak ? folytatja a szerző. ? Egyrészt a kormány rendre hibázott a legfontosabb gazdaságpolitikai döntésekben, másrészt a nagyobb hiba az volt, hogy nem hozta meg az égetően szükséges döntéseket. Miért követhettek el drámai szakmai hibákat a 2002 utáni kormányok? A döntő okot a kormányzó elit hibás gondolkodásában, valamint a gazdasági és az emberi értékeket politikai érdekeknek alárendelő kormányzásban látom. A 2002 utáni fél évtizedet vizsgálom, de az elmúlt tíz évről írok.

Az Előszó végén ezt írja: Kedves Olvasó! Az elveszett évek krónikája nem mindig szívderítő olvasmány, de sok hasznos tanulságot kínál annak, aki nem fogadja el a kisszerű tanácsot, és nem kíván kicsi lenni. Kövessük Széchenyi István tanácsát: Merjünk nagyok lenni!

Messzemenően találóan ír a könyvről Szapáry György az MNB korábbi elnökhelyettese: Matolcsy György nem szorítkozik csak kritikára. A könyv iránytű is egyben. Arról is szól, mi a teendő ahhoz, hogy Magyarország ismét a térség éllovas lehessen. Az Éghajlat Könyvkiadó által megjelentetett 360 oldalas művet elsősorban közgazdászoknak ajánlom, de hasznosan forgathatják más végzettséggel rendelkezők is.

Szóljon hozzá!