ZETApress

hírportál

Erősödő védelem a kkv-knak

Az NFGM az Európai Unió és a hazai költségvetés támogatásával kialakított pénzügyi eszközökkel segíti a kis- és középvállalkozások (kkv-k) fejlesztési forráshoz jutását a nemzetközi pénzügyi válság nyomán szigorodó banki feltételek között. Bajnai Gordon miniszter sajtótájékoztatón ismertette a mikro, kis? és középvállalkozásokat érintő megerősítő intézkedéseket ma délután, Budapesten. A tárcavezető beszédében jelezte, hogy a korábbiaknál kedvezőbb kondíciójú Új Magyarország Mikrohitel a K&H Bank fiókjaiban holnaptól már igényelhető. Az új konstrukciót és a K&H további kkv-kat segítő termékeit Bába Ágnes, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese mutatta be.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: a pénzügyi stabilitás fenntartása és a bizalom erősítése érdekében a kormány minden szükséges intézkedést megtesz. A kedvezőtlenül alakuló nemzetközi körülmények közvetett hatásai fokozottan érinthetik a hazai kis- és közepes vállalkozásokat. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által életbe léptetett kkv növekedési csomag meghirdetésének célja, hogy a hazai GDP felét adó és a magyarországi munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató mikro-, kis- és középvállalkozói szektor minél kevesebbet érezzen ezekből a folyamatokból. A hatásában összesen mintegy 800 milliárd forintos csomag aktívan él a 2007-2013 között rendelkezésre álló Európai Uniós források nyújtotta lehetőségekkel.

A kkv növekedési csomag fő elemei

A 2007-13 közötti Gazdaságfejlesztési Program technológiafejlesztési pályázataiban enyhül a belépési korlát, több, a romló piaci feltételekkel küzdő vállalkozás pályázhat. A 2009-ben megjelenő technológiakorszerűsítési pályázatokban a jelentkezéshez még elfogadott nettó árbevétel csökkenés mértéke a mai öt százalékról 10-25%-ra enyhül. A mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások számára ez a mérőszám a Közép-Magyarországi Régióban 10%-lesz, az ezen kívül található nem hátrányos helyzetű kistérségekben 15 százalék (nagyvállalatoknak tíz százalék), a hátrányos és leghátrányosabb helyzetű kistérségekben húsz százalék, míg a 33 kiemelten leghátrányosabb helyzetű kistérségben 25% lesz a megengedett árbevétel-csökkenés.

Csökken a beruházási pályázatoknál az árbevétel növekedési elvárás egy százalékponttal. Az intézkedés visszamenőlegesen a 2007-es és 2008-as pályázatok esetében is érvényes lesz. A jelenlegi, a területek fejlettségétől függően ma elvárt 6, 5, 4, 3 százalékos árbevételnövekedés helyett 5, 4, 3, 2 százalék lesz az elvárt reálnövekedés mértéke. A jövő évi tényleges makro növekedési adatok ismeretében ezt újra felülvizsgálhatják.

Elindul a hitelgarancia program. Uniós forrásokból hitelgaranciát kapnak a kis- és közepes vállalkozások a kereskedelmi bankokon keresztül. A hitelösszeg maximum százmillió forint lehet, amelynek akár 80 százalékáig kezességet, garanciát vállal a kormányzat uniós források segítségével.

Új refinanszírozási hitelhez jutnak a kereskedelmi bankok, hogy fenn tudják tartani, illetve növelni tudják a kis- és közepes méretű vállalkozások hitelezését. A Magyar Fejlesztési Bank a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt-vel együttműködésben refinanszírozási hitelkeretet nyit a kereskedelmi bankok felé ötvenmilliárd forint értékben. A kis- és közepes méretű vállalkozások ezen keresztül tíz-százmillió forintos kedvezményes hitelekhez juthatnak. A hitelkamatok elszállásának megakadályozására kamatplafont határoznak meg ezekre a hitelekre.

Jövő tavasszal már elérhető lesz a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások számára kidolgozott, szintén uniós forrásokból finanszírozott kockázati-tőke program. Erre összesen 45 milliárd forint áll rendelkezésre. A befektetéseket tenderen kiválasztott, szerződött alapkezelők hajtják majd végre.

Már holnaptól hozzáférhető a megújult mikrohitel

Kedvezőbbé válnak a mikrohitelek igénylésének feltételei. A jelenleg felvehető beruházási mikrohitel összege hatmillió forintról tízmillió forintra emelkedik, miközben a futamidő 5 évről tíz évre nő. Hitelcéltól függetlenül hat hónapról egyre csökken a vállalkozás korábbi hiteleire vonatkozó kivárási idő.

A K&H májusban a hitelintézetek közül elsőként csatlakozott az év elején útjára indított Új Magyarország Mikrohitel Programhoz. Október elejétől igényelhető a K&H Új Magyarország beruházási hitel és a K&H Új Magyarország forgóeszközhitel, valamint az Új Magyarország Hitelgarancia is a K&H 225 fiókjában. E termékek iránt a kkv ügyfelek az indulás óta eltelt néhány hétben komoly érdeklődést mutattak, országosan több száz ügyféltárgyalás van máris folyamatban.

A jelen makrogazdasági körülmények között különösen nagy a hangsúly a kkv-szektor forráshiányának orvoslásán ? felértékelődik a forint alapú hitelek szerepe, amelyek nem rejtenek magukban árfolyamkockázatot. A vállalkozások finanszírozása aktívan hozzájárul a foglalkoztatás és a beruházások növekedéséhez, valamint a fizikai tőke minőségének javulásához egyaránt. A kkv-k tanácsadó bankjaként a rendkívül kedvező kamatozású K&H Új Magyarország Mikrohitelek és az egyszerűen igényelhető Új Magyarország Hitelgarancia révén szeretnénk hitelhez juttatni azokat a vállalkozásokat is, amelyek eddig nem férhettek hozzá ezekhez a forrásokhoz ? mondta el Bába Ágnes, a K&H Csoport lakossági banki divíziójáért felelős vezérigazgató-helyettese.

Szóljon hozzá!