ZETApress

hírportál

Vízerőmű a Körösökön

Páratlan méretű vízerőmű-fejlesztés a Hármas-Körösön. A békésszentandrási a legnagyobb méretű vízerőmű-fejlesztés az elmúlt közel harmincöt évben, melynek helyét a vízlépcső 1942-ben történő átadásakor már előkészítették a vízépítő elődök ? hangsúlyozta Bencsik János.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára a projektindító ünnepségen mondta délelőtt ezeket. A Hármas-Körösön megvalósuló beruházással évente mintegy nyolcezer tonna széndioxid-kibocsátás kerülhető el ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a vízenergia hasznosítás szempontjából kedvezőtlen hazai domborzati adottságok és a vízenergia-vagyon szétszórtsága miatt a nagyobb duzzasztóművek létesítése helyett a kiskapacitású vízenergia-termelés előnyeit indokolt kiaknázni Magyarországon. Ezt elsősorban a kisebb folyók szabályozhatóságában fontos szerepet betöltő 10 MW alatti teljesítményű kisvízerőművek, valamint a folyómedrekbe telepített 100-500 kW teljesítményű átáramlásos turbinák szolgálják ? mutatott rá Bencsik János.

Mint mondta, a kisvízerőművek leginkább lokális környezetben, saját energiafelhasználás céljából jelenthetnek hatékony és gazdaságos megoldásokat, ezért a kormány az utóbbiak létesítését tartja a nemzeti érdekekkel összhangban állónak. Bencsik János beszédében kiemelte, hogy Magyarország a Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben (2010-2020) 2020-ig 14,65%-os megújuló energia részarányt tűzött ki célként. Ezt az arányt a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával megvalósuló projekt több mint 54 ezer lakos számára tudja biztosítani.

A most induló fejlesztés következtében megvalósuló, 2 MW teljesítményű létesítmény az ország ötödik legnagyobb vízerőműve lesz. A járulékos kisvízerőműhöz szükséges duzzasztás már a békésszentandrási duzzasztómű hetven évvel ezelőtti üzembe helyezése óta létezik. Az erőmű a Hármas-Körös bal partján kialakítandó megkerülő csatornára épül.

A Hydro Power Consulting Kft. egymilliárd forint KEOP támogatást nyert el a fejlesztéshez, a teljes projektköltség több mint 2,5 milliárd forint. A beruházás várhatóan 2012 őszére fejeződik be. Ugyancsak uniós forrás felhasználással bővítik a pornóapáti, ikervári és felsődobszai erőműveket, melyek összteljesítménye 0,8 MW-tal gyarapítja majd a hazai megújuló kapacitásokat. A négy beruházás együttesen, évente 11 ezer 264 tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményez.

Szóljon hozzá!