ZETApress

hírportál

GDF SUEZ Battán

Új, ultramodern erőmű-blokkot adott át a GDF SUEZ Magyarországon. Bencsik János, az NFM klíma- és energiaügyért felelős államtitkára és Jean-François Cirelli, a GDF SUEZ alelnöke és vezérigazgató-helyettese avatta fel délben a Duna-menti Erőmű új, 407 MW-os erőműi blokkját Százhalombattán.

A megközelítőleg kétszázmillió eurós beruházás 1938 MW-ra javítja az erőmű teljesítményét, jelentős szerepet vállalva ezzel az ellátásbiztonság növelésében és a növekvő magyarországi energiaszükséglet hatékonyabb kielégítésében. Az elérhető legjobb technológia alkalmazásával az új turbina csökkenti az erőmű ökológiai lábnyomát, különösen a széndioxid-kibocsátás redukálása révén, ugyanakkor lehetővé teszi a gyorsan változó piaci környezethez való alkalmazkodást is.

A 2009-ben megkezdett projekt a Duna-menti Erőmű teljes körű felújításának részét képezi. Az új blokk a már meglévő gőzturbina technológiai felújítása révén újult meg, valamint a gőzturbina mellé egy magas hatásfokú gázturbina és egy új hő-hasznosító kazán került beépítésre, ezáltal a blokk villamos hatásfoka 36 százalékról 57 százalékra nőtt.

Számos hazai és külföldi nagyvállalat vett részt az egyedülálló felújítási projektben. Összesen ezernél több 1000 alvállalkozó dolgozott a kivitelezésben, legtöbbjük Százhalombattáról és a város vonzáskörzetéből érkezett. ? Ez az új, 407 MW-os erőműi blokk egyedülálló beruházás Magyarországon, hiszen hozzájárul hazánk energiaellátásának biztonságához, miközben jóval környezetkímélőbb módon és egyben hatékonyabban működik. A GDF SUEZ ezáltal egyaránt teljesíti ígéreteit, melyeket fogyasztói és partnerei irányába fogalmazott meg. Ez a projekt ugyanakkor rendkívüli ipari teljesítmény is, ami a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. és a Duna-menti Erőmű szakembergárdáinak együttműködését dicséri, mivel egy már meglévő erőművi blokk felújításával ? a lehető legköltséghatékonyabb megoldással ? hoztunk létre egy világszinten is kimagasló új erőmű-egységet ? mondta el Jean-François Cirelli, a GDF SUEZ alelnöke és vezérigazgató-helyettese.

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára kifejtette: ? Az elfogadás előtt álló Nemzeti Energiastratégia tervezési időszakának első felében az épületenergetikai programok kedvező hatása mellett is növekvő földgázszükséglettel kell számolnunk. Az elöregedett, alacsony hatásfokú hazai erőmű állomány korszerűsítése, fokozatos cseréje így megkerülhetetlen. A GDF SUEZ százhalombattai beruházása ezért nemcsak illeszkedik a kormányzati szándékokhoz, hanem némiképp meg is előlegezi a stratégiai célkitűzéseket. A kormány hazai és regionális energiapolitikai törekvései megvalósításában kitüntetett szerepet szán a nemzeti tulajdonban lévő Magyar Villamos Műveknek. Ezért külön örvendetes, hogy most egy olyan erőmű fejlesztését ünnepelhetjük, amelyben a magyar nemzeti energetikai társaság 25 százalékos részesedéssel bír.

Az új blokk felépítésével párhuzamosan a GDF SUEZ a Dunamenti Erőmű teljes körű felújításának keretében elbontja a termelésből kivont, elavult erőműi blokkokat. Társadalmilag felelős vállalatként foglalkozik korunk legnagyobb energetikai és környezeti kihívásaival: a növekvő energiaszükséglet kielégítése, az ellátásbiztonság szavatolása, a klímaváltozás elleni fellépés és az energiaforrások felhasználásának optimalizálása. A GDF SUEZ elkötelezett amellett, hogy igazán hasznos programokat valósítson meg a társadalmi felelősségvállalás terén ? tette hozzá Csiba Péter, a GDF SUEZ elnök-vezérigazgatója.

GDF SUEZ csoport

A világ vezető energiaipari vállalatainak egyikeként, a GDF SUEZ tevékenysége a teljes energialáncot átfogja a földgáz és elektromos áram területén, továbbá élen jár energetikai és környezeti szolgáltatások tervezésében és értékesítésében. A társaság folyamatosan fejleszti tevékenységeit, megfelelve a kor kihívásainak: az egyre növekvő energiaigények kielégítése, a klímaváltozással szembeni küzdelem és az energiaforrások felhasználásának optimalizálása terén.

A GDF SUEZ diverzifikált ellátási hátterével, valamint rugalmas és nagy-teljesítményű villamosenergia-termelési kapacitásával újszerű energetikai megoldásokat nyújt a lakosságnak, önkormányzatoknak és vállalatoknak egyaránt. A társaságcsoport 55 országban közel 220 ezer embert foglalkoztat, és több ezer cég illetve több millió család tartozik elégedett ügyfelei közé. 2010-es bevétele 84,5 milliárd euró volt. A GDF SUEZ részvényeit Európa legnagyobb tőzsdéin jegyzik Párizsban, Brüsszelben és Luxemburgban.

GDF SUEZ Magyarországon

A GDF SUEZ 15 éve van jelen a magyar energiaszektorban, és fektetett be Magyarországon több mint 100 éves múltra visszatekintő energetikai vállalatokba. Vállalataiknál 1400 magyar ember talál jó és biztonságos munkahelyet. 2010-től GDF SUEZ néven több mint nyolcszázezer fogyasztónak szolgáltatnak megbízható módon gázt, üzleti ügyfeleiknek villamos energiát. A cégcsoporthoz tartozó Duna-menti Erőmű ? az ország legnagyobb gáztüzelésű, nemrég 1930 MW kapacitásúra fejlesztett erőműve ? adja a magyar energiarendszer biztonságát adó szabályozó kapacitást. A GDF SUEZ környezetvédelmi és épületgépészeti területen is jelen van hazánkban.

Szóljon hozzá!