ZETApress

hírportál

Miénk lett a MOL!

Hivatalosan is magyar kézben a 21,2 százalékos MOL-pakett. A Magyar Állam csütörtökön kifizette a 21,2%-os MOL részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel visszavásárolta a pakett tulajdonjogát a Szurgutnyeftegaz orosz olajipari vállalattól ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

A lépés egyszerre gyarapítja a nemzeti vagyont, oldja meg a magyar-orosz kapcsolatokat terhelő helyzetet, és erősíti a MOL stratégiai vállalat jellegét. A MOL-pakett visszavásárlását előkészítő intenzív tárgyalássorozatot a Magyar Állam és a Szurgutnyeftegaz között május 24-én létrejött részvény adásvételi szerződés zárta le.

A vételárat a már korábban lehívott és el nem költött, szabadon felhasználható IMF-hitel fedezi, így a tulajdonszerzéssel járó kiadás sem az államadósságot, sem a költségvetési hiányt nem növeli. A kormány a részvénycsomag feletti tulajdonosi jogok gyakorlására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t jelölte ki. Az UniCredit Bank mint elszámoló és lebonyolító bank vett részt a tranzakcióban.

Az adásvételt az Országgyűlés júniusban megtárgyalta és jóváhagyta. Az átláthatóság és felelős döntéshozatal érdekében a kormány a megkötött szerződést teljes egészében nyilvánosságra hozta. A 21,2%-os MOL-pakett visszaszerzése kiemelt politikai és gazdaságtörténeti jelentőségű esemény. A ?80-as évek második felében megindult spontán privatizáció kezdetei óta először fordul elő, hogy az állam a közjó érdekében visszavásárol egy, az ország pénzügyi mozgásterét növelő, stratégiailag jelentős nemzeti vagyonelemet.

Az ésszerű és jövedelmező, a nemzeti vagyon gyarapodását eredményező adásvétel túlmutat az üzleti kalkulációkon: nemcsak egy sikeres vállalatban való részesedés visszaszerzését jelenti, hanem a régió energiapolitikájában is hangsúlyosabb szerepet biztosít Magyarország számára.

Szóljon hozzá!