ZETApress

hírportál

Napirenden a KKV-k finanszírozása

Budapesten tanácskozik az Európai Kis- és Középvállalatokat Finanszírozó Pénzintézetek Hálózata. A Magyar Fejlesztési Bank a házigazdája a NEFI Felsővezetői Csúcstalálkozónak. Az EU 12 tagállamában működő, 13 pénzintézetet ? köztük a Magyar Fejlesztési Bank Zrt-t (MFB) ? tömörítő Európai Kis- és Középvállalatokat Finanszírozó Pénzintézetek Hálózata (NEFI) Budapesten tartja Felsővezetői Csúcstalálkozóját.

Az elmúlt évben a NEFI tagintézmények Európa szerte mintegy 117 ezer kkv-t támogattak és finanszíroztak közel húszmilliárd euró értékben. A tanácskozáson kerekasztal-vitát szerveztek arról, miként tudnák egyesíteni erőiket az EU Bizottsága, az Európai Beruházási Bank (EIB) és Európai Beruházási Alap (EIF) és az egyes nemzeti támogató bankok a kis- és közepes vállalkozások pénzügyi segítése érdekében.

Dr. Erős János, az MFB vezérigazgatója a találkozó munkáját összegezve kiemelte, hogy a jövőben erősíteni kívánják a NEFI szakmai kérdésekben kialakított közös álláspontjának aktív és hatékony képviseletét az EU intézményeknél. Még erőteljesebben részt vesznek az uniós támogatási politika és programok kialakításában, kiemelten a kkv-k számára elérhető pénzügyi termékek, szolgáltatások kidolgozásában és megvalósításában. Ez közös európai ügy, ami Magyarországon különösen fontos ? hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az Európai Kis- és Középvállalatokat Finanszírozó Pénzintézetek Hálózata (NEFI) tíz éves működése során eredményesen járult hozzá az európai és a határokon átnyúló együttműködés elősegítéséhez, kiemelten a kkv-k finanszírozási helyzetének javításához. A jelenleg 12 uniós tagország 13 szakosított pénzintézetét ? köztük a Magyar Fejlesztési Bank Zrt-t ? átfogó hálózat legfőbb célja, hogy a tagintézmények széles körű pénzügyi szolgáltatások nyújtásával és szakértelmük felkínálásával segítsék a kis- és közepes vállalkozásokat a különféle pénzügyi forrásokhoz való könnyebb hozzáférésben.

Ennek során együttműködnek az adott ország bankrendszerének többi szereplőivel, kiegészítik azok szolgáltatásait, társfinanszírozóként, kockázatmegosztás és tanácsadás útján törekednek a kkv-finanszírozás hiányosságainak kiküszöbölésére, az ún. ?best practice?, legjobb gyakorlat alkalmazásának elterjesztésére az egyes országokban és az Unió egészében. A NEFI a tagintézmények közötti kapcsolatok elmélyítésére törekszik, megosztva a kkv-finanszírozás terén szerzett gyakorlati tapasztalatokat. Emellett együttműködik az EU Bizottságával, valamint az európai pénzügyi intézményekkel ? Európai Beruházási Bank (EIB), Európai Beruházási Alap (EIF) ?, tanácsadással segíti az európai támogatási programok kialakítását és megvalósítását, és támogatja a kkv-k ezen programokban való részvételét.

A NEFI Felsővezetői Csúcstalálkozójának ? erre évente egyszer kerül sor ? az idén a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. volt a házigazdája. A tanácskozás napirendjén a hálózat eredményeinek és jövőbeli stratégiájának a megvitatása mellett új tagjelöltek bemutatkozása, valamint a további működés hatékonyságának erősítését célzó ügyrendi kérdések is szerepeltek. Dr. Erős János, az MFB vezérigazgatója elmondta, hogy a résztvevők kerekasztal-vitában fejtették ki álláspontjukat, hogy az egyes nemzeti támogató bankok a kis- és közepes vállalkozások pénzügyi segítése érdekében miként tudnák egyesíteni erőiket az EU Bizottságánál, az EIB-nél és az EIF-nél. Az elmúlt évben a NEFI tagintézmények Európa szerte mintegy 117 ezer kkv-t támogattak és finanszíroztak közel 20 milliárd euró értékben.

A NEFI tagintézményei révén jelenleg is több EU-s projektben érdekelt közvetlenül, így a JEREMIE programban, amely mikro-hitelek, hitelgarancia és kockázati-tőkefinanszírozás formájában, pénzügyi közvetítők közreműködésével valósítja meg a visszafizetendő fejlesztési források allokálását a kis- és középvállalkozások számára. (Magyarországon ezt az MFB Bankcsoporthoz tartozó MAG Zrt. látja el.) A NEFI kapcsolódik az Európai Bizottság által elindított, az európai vállalkozások versenyképességének javítását szolgáló CIP programhoz is, amely az innovációk elősegítését, a jobb finanszírozási környezet megteremtését és a régiók üzleti támogatásának elősegítését tűzte célul.

A NEFI a 2008-2010 közötti időszakban több szakmai workshop keretében tervezi megvitatni ennek a programnak az eredményeit, tapasztalatait, de napirendre tűzi a kkv-k támogatott adósságfinanszírozásának, valamint az innováció és technológia fejlesztés finanszírozásának témáit is. A budapesti NEFI Felsővezetői Csúcstalálkozón került felvételre a bolgár (Bulgarian Development Bank) és szlovén (SID-Slovene Export and Development Bank Inc.) fejlesztési bank.

Szóljon hozzá!