ZETApress

hírportál

Átadták a százezrediket

Átadták a százezredik Széchenyi Kártyát és az első két éves futamidejű Széchenyi Kártya 2-t ünnepélyes keretek között Budapesten. Az ünnepségen Veres János pénzügyminiszter, Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető-elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Radnai György, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója és Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Az átadási ünnepségen elhangzott, hogy tárgyalás folyik a Széchenyi Kártya állami kamattámogatásának meghosszabbításáról, illetve a kártya ügyfélkörére épülő kedvezményes, tízéves futamidejű beruházási hitel bevezetéséről. Demján Sándor, VOSZ ügyvezető-elnöke hangsúlyozta a hiteles kis- és középvállalkozások támogatásának fontosságát, hiszen a pénzügyi válság őket is érinti, munkahelyteremtésben továbbra kiemelt szerepet játszanak. A VOSZ álláspontja szerint Magyarországon a hangsúlyt az ország fizetőképességének megőrzésére kell helyezni, és nem időszerű a reálbérnövelést illetve a drasztikus adócsökkentést hangoztatni.

A kártya ötletgazdája gazdaságtörténeti sikernek nevezte, hogy kormányzati ciklusokon át folyamatosan fejleszteni lehetett a Széchenyi Kártya programot, és hat év alatt meghaladta a kiadott kártyák száma a százezret. A Széchenyi Kártya konstrukció 2002-ben indult a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozására, melyet állami kamattámogatás révén a piacinál kedvezőbb feltételek mellett vehetnek igénybe forgóeszközök finanszírozására.

Június 2-án a KA-VOSZ Zrt. a konstrukcióban résztvevő pénzintézetekkel, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt-vel, illetve a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériummal közösen indította útjára a kétéves futamidejű Széchenyi Kártya 2 konstrukciót, amely a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújt kedvezményes kamatozású, szabad felhasználású hitelt a piac egyik lekedvezőbb konstrukciója keretében.

Az indulás óta eltelt hat év alatt az eddig százezer vállalkozás összesen közel 600 milliárd forintot fordíthatott saját vállalkozása fejlesztésére. A Széchenyi Kártya konstrukció évente kb. kétmilliárdos támogatás mellett több mint 120 milliárd forintot juttat folyamatosan a gazdaságba. Az igénylés további egyszerűsítése érdekében újdonság, hogy a jövőben Interneten keresztül is lehet igényelni a Széchenyi Kártyát. Nagyon sokan kérték és várják a lehetőséget, amivel nemcsak időt, de sok papírt is meg lehet takarítani.

A hitelkeret folyamatos növelésével együtt jelentősen nőtt a Széchenyi Kártyával felvett hitelek átlagos nagysága is. Az átlagos hitelkeret 7,5 millió forint körül alakult, a legnépszerűbb a tízmilliós keret. A kétéves éves futamidő bevezetésével egy időben – a vállalkozók piacképességének növelése érdekében – megszűnt a negyedéves törlesztési kötelezettség is.

A Széchenyi Kártyások 32 százaléka kereskedelmi, 15 százaléka építőipari vállalkozás, 13 százaléka szolgáltató, 9 százaléka fuvarozó, 4 százaléka a vendéglátóiparban, 27 százaléka egyéb területen tevékenykedik. Jelenleg a takarékszövetkezeti hálózat és a Volksbank, valamint az MKB Bank fogad Széchenyi Kártya 2 igényléseket, és az informatikai felkészülést követően a Széchenyi Kártya igénylésével foglalkozó többi bank ? az ERSTE, és az OTP ? is forgalmazza majd a két éves futamidejű terméket.

Visszatekintés

A Széchenyi Kártyát 2002-ben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közösen indította útjára azzal a céllal, hogy a likviditási nehézségekkel küzdő mikro-, kis- és középvállalkozások bürokráciamentesen, kedvezményes forgóeszközhitelhez jussanak. Az indulás évében, 2002 nyarán egymillió forintos hitelkerettel lehetett Széchenyi Kártyát igényelni. A hitelkeretet 2003-ban ötmillió forintra, 2004-ben tízmillió forintra, 2006-ban 25 millió forintra emelték.

A Széchenyi Kártya jelentős hazai és nemzetközi elismerésekben részesült az elmúlt években. Tavaly decemberben az Európai Vállalkozási Díj pályázatán a zsűri a Széchenyi Kártyát az Európai Unióban széles körben követendő jó példának, a leginkább figyelemreméltó programnak értékelte a több, mint 300 pályázó közül. A Széchenyi Kártya 2007-ban elnyerte a Magyar Minőség Háza Díjat.

Szóljon hozzá!