ZETApress

hírportál

Másfél év: 1800 milliárd

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Kitörési lehetőségek az építőiparban: uniós fejlesztések és egyszerűbb szabályozás címet viselő konferencián elmondta, hogy a már meghozott uniós támogatási döntések alapján mintegy 1800 milliárd forintnyi megrendelésre számíthat az építőipar a következő másfél évben. Az uniós források mellett az egyszerűbb szabályozás is segíti majd az iparág működését.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter helyzetértékelésben elmondta, hogy az ágazat összesen 803,8 milliárd forint összegű építési-szerelési munkát végzett el az első félévében, amely elmarad az előző év azonos időszakának teljesítményétől. Ennek okait nem csak a konjunkturális hatásokban kell keresni, az építőipar sajátos problémákkal is küzd: a konvergencia program teljesítéséből eredő mérsékelt állami beruházások arányával, a nehézkes engedélyezési eljárásokkal, a lánctartozások problémájával és a szakképzett munkaerő hiányával.

A kormány ezért átfogó intézkedések kidolgozásába kezdett, amelyek elsősorban a bürokratikus terhek felszámolását, az iparág kifehérítését, a vállalkozói terhek csökkentését célozzák.

A gyorsítási program első szakaszában ? a szabályozási anomáliák kiküszöbölésére ? eddig több mint harminc jogszabály felülvizsgálata történt meg, ebből szeptemberben 18 jogszabály életbe is lépett. A második szakaszban a gyorsítás kiterjed az összes építési beruházásra, jövő év végére pedig tovább egyszerűsödik az építésügyi szabályozás. Kiemelt feladatként jelenik meg a lánctartozások problémájának kezelése és a párhuzamos eljárások megszüntetése.

Az iparág számára valódi kitörési lehetőséget az uniós forrásból megvalósuló, az építőipart érintő pályázati konstrukciók és kiemelt projektek jelentenek. A már meghozott döntések alapján összesen mintegy 1800 milliárd forintértékű támogatásban részesültek az építésügyet érintő projektek. Ez csaknem kétezer új beruházás indulását teszi lehetővé az egészségügy, az oktatás, a város-rehabilitáció, a közlekedési és közüzemi infrastruktúra, az ipar, a kereskedelem és környezetvédelem területén. Az ország minden térségében lesznek új beruházások, amelyekben a teljes építőipari vállalkozói kör érintett lesz.

Bajnai Gordon külön kiemelte, azért hogy minden vállalkozó azonos eséllyel juthasson üzleti információkhoz és egyenlő eséllyel vehessen részt a piaci versenyben, egy egységes építésügyi információs internetes felületet jön létre. Az egy hónap múlva induló adatbázisban kereshetőek lesznek az uniós támogatásban részesült építési beruházások adatai és az építési tárgyú közbeszerzések adatai, amik alapján a vállalkozások böngészhetnek a potenciális megrendelések, beruházások között. A rendszer több honlapon keresztül is elérhető lesz.

Szóljon hozzá!