ZETApress

hírportál

E. ON-erőmű Gönyűn

Felavatták Magyarország leginkább környezetkímélő erőművét. A Siemens kulcsrakészen adta át az E. ON gönyűi erőművét. Schmitt Pál köztársasági elnök jelenlétében hétfőn ünnepélyesen felavatták az E. ON gáz- és gőzturbinás erőművét a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn ? tudtuk meg Juhász Mónikától.

Az erőművet ? amelyet már május 12-én üzembe állítottak ? kivitelezője, a Siemens Energy kulcsrakész állapotban adta át az üzemeltető E. ON számára. Az erőmű rendkívül magas ? több mint 59 százalékos ? hatásfokának és alacsony nitrogén-oxid-kibocsátásának köszönhetően Magyarország leginkább környezetkímélő erőműve. Rendkívül rugalmas működés, a terhelés változásához való gyors alkalmazkodás és az optimális üzemelési szint gyors elérése jellemzi az új erőművet ? ezek a tulajdonságok különösen fontosak annak fényében, hogy a szélerőművek által a rendszerbe töltött energiamennyiség változásait is ki kell egyenlíteni.

A kombinált ciklusú, mintegy 430 megawatt teljesítményű, ezzel több, mint 600 ezer háztartás villamosenergia-igényét biztosító erőmű a Győr ? az ország egyik ipari központja ? melletti Gönyűn található. A Siemens az erőmű kulcsrakész megépítése mellett a legfontosabb ?alkatrészeket? is szállította: egy SGT5-4000F gázturbinát, egy SST5-5000 gőzturbinát, egy SGEN 5-3000W generátort, valamint az összes szükséges elektromos és elektronikai felszerelést.

A gönyűi erőmű a tisztább energiatermelést és a hatékonyabb energiafelhasználást középpontba állító új stratégiánk kiemelkedő példája ? mondta Bernhard Fischer, az E. ON erőműdivíziójának vezérigazgatója. ? Portfóliónk egyik legkorszerűbb erőműve hozzájárul a gazdaságos, környezetbarát és hatékony villamosenergia-termeléshez Európában.

A gönyűi projekt a munkahelyek biztonsága szempontjából is példaértékű. Az építkezés alatt több mint egymillió munkaórát sikerült baleset nélkül teljesíteni. Csúcsidőben több mint 850 munkavállaló dolgozott az építkezésen ? mondta Rainer Hauenschild, a Siemens Energy Solutions üzletágának vezérigazgatója. ? Az eredmény egy rendkívül hozzáértő csapat koncentrált munkájának köszönhető ? tette hozzá Bernhard Fischer.

A nagy hatékonyságú gáz- és gőzturbinák a Siemens környezeti portfóliójának részei, ami 2010-ben 28 milliárd euró bevételt hozott a társaságnak. Ezzel a Siemens vezető pozíciót foglal el a környezetbarát technológiák világpiacán. A vállalat ügyfelei ugyanebben az időszakban összesen 270 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg a környezetet ? ez megegyezik Hongkong, London, New York, Tokió, Új-Delhi és Szingapúr összesített kibocsátásával.

Siemens energia

A Siemens Energy Sector a világ első számú piaci szereplője a gáz- és olajtermeléshez kapcsolódó komplex szolgáltatások területén, beleértve a teljes spektrumot, azaz a szállítást, az átvitelt, az elosztást. A vállalat 2010. szeptember 30-án zárult pénzügyi évében mintegy 25,5 milliárd euró bevételre tett szert az energiaágazatból, az új megrendelések értéke pedig 30,1 milliárd euró körül volt. Az ágazat hozzávetőleg 3,6 milliárd euró eredménnyel zárta a pénzügyi évet, amelynek során 88 ezer fölé kúszott az alkalmazottak száma.

Siemens AG

Az ipar, energia és egészségügy szektorokban működő, Berlin és München székhelyű Siemens cég az elektrotechnika és elektronika egyik globális erőközpontja. Több mint 160 éve áll a műszaki teljesítmények, az innováció, a minőség, a megbízhatóság és a nemzetköziség mellett. A vállalat a környezetbarát technológiák világszerte legnagyobb szállítója: ?zöld? termékeiből és megoldásaiból 28 milliárd eurót ? teljes árbevétele több mint egyharmadát ? kitevő forgalma származik. A 2010. szeptember 30-án zárult gazdasági évben 76 milliárd eurós összes árbevételt és 4,1 milliárd eurós adózás utáni eredményt ért el. 2010. szeptember végén világszerte alkalmazott munkatársainak száma 405 ezer volt.

Szóljon hozzá!