ZETApress

hírportál

Svéd modell a Váci úton

Fenntarthatóság svéd szemmel címmel tartanak konferenciát a Green Sweden Programról a Váci úti Kinnarps Housé-ban, melyre Tarlós István főpolgármestert is vártuk. A sajtóreggelin megtudtuk, hogy Svédországban nagy hagyománya van az állami- és a magánszektor összefogásának környezetünk védelmének érdekében.

Ezt a példát követve idén a svéd állam képviselői és a svéd vállalatok egy programsorozatot indítottak el Magyarországon is. A Budapesti Svéd Nagykövetség a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint hét svéd vállalat ? az ún. Green Sweden Program keretén belül ? Fenntarthatóság svéd szemmel címmel tartott konferenciát arról, hogy mit tehet egy város, a vállalatok, illetve az egyének a fenntartható fejlődésért, a környezetért.

A tavaly októberben megrendezett Stockholm ? Budapest Green Capital című konferencia sikere után a Budapesti Svéd Nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint hét svéd vállalat is úgy döntött, hogy szeretnék folytatni és egy nagyobb Green Sweden programsorozattá kibővíteni a kezdeményezést.

Az Electrolux, az Ericsson, valamint a HAGS cégek fő partnerségével létrehozott program célja a zöld gondolkodás terjesztése és erősítése Magyarországon. Az állami és a magánszektor példaértékű összefogásának fontos üzenete, hogy zöldnek lenni nem feltétlenül kerül többe, ugyanakkor mindenki jobban érzi magát egy zöld világban.

A Green Sweden Program első eleme egy egész napos konferencia, ahol olyan svéd példákat, ötleteket mutatnak be, melyek hosszú távon elengedhetetlenek a fenntarthatóság érdekében. ? Az elmúlt évtizedben folyamatosan erősödő politikai konszenzus alakult ki Svédországban a környezetvédelmi problémák megoldása érdekében. Ez egy nagy lépés, de ennyi még nem elegendő. Ugyanolyan fontos, hogy az üzleti szféra is szem előtt tartsa a fenntartható társadalom jövőképét. A politikusok, a vállalatok és az egyének összefogásának eredményeként Svédország élen jár a fenntartható fejlődésben. Célunk, hogy folytassuk a szoros együttműködést az üzleti szférával és tovább haladjunk a fenntartható fejlődés irányába ? mondta Cecilia Björner, Svédország magyarországi nagykövete.

Az előadások során elismert svéd, illetve magyar szakértők mutattak be konkrét példákat a zöld városi élet, a zöld kommunikáció, valamint a zöld építkezés területein. A konferencia részeként tartott sajtótájékoztatón az esemény partnerei is hangsúlyozták a környezetvédelem kiemelt szerepét a svéd vállalatoknál.

Magyarországon most kezd elterjedni a zöld gondolkodásmód, ezen a területen még rengeteg tanulnivalónk van. Anyavállalatunk egyik legfontosabb célkitűzése, hogy segítse ezt a tanulási folyamatot és gondolkodásmódjával, értékeivel példát mutasson másoknak is. A termékfejlesztések során elsődleges szempont a környezetbarát működés, és folyamatosan dolgozunk azon is, hogy készülékeink gyártása a lehető legkisebb környezetterheléssel járjon. A korszerűsítések, fejlesztések következtében a magyarországi gyárainkban 2010-ben 5462 MWh energia-megtakarítást értünk el az előző évhez viszonyítva, ami megegyezik 1500 család éves átlagos energiafelhasználásával ? mondta Takács János, az Electrolux kelet-közép-európai régió holding vezetője, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója.

Az info-kommunikációs szektor a világ szén-dioxid-emissziójának megközelítőleg 2%-ért felelős, és elkötelezett aziránt, hogy tovább csökkentse azt. A szektor ugyanakkor olyan jelentős megoldásokat kínál, amelyek képesek befolyásolni a teljes kibocsátás további 98%-át, amelyet más iparágak okoznak, úgymint az energia-előállítás és -ellátás, a szállítás, a közlekedés vagy az építőipar. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy tovább fejlesszük termékeink és megoldásaink tervezését és kivitelezését, a felhasznált anyagokat, módszereket és folyamatokat, hogy még hatékonyabbak legyenek annak érdekében, hogy csökkentsük magunk és iparágunk környezetünkre gyakorolt hatását. Az Ericsson befektet az ilyen irányú kutatásokba és a Magyarországon működő jelentős ? már több mint 1100 főt foglalkoztató Kutató-Fejlesztő központunk része ennek a jelentős munkának ? tette hozzá Jakab Roland, az Ericsson Magyarország vezérigazgató-helyettese.

Sándor Tamás, az S-TÉR Kft. ügyvezetője, a HAGS AB magyarországi képviselője a környezeti nevelés fontosságára hívta fel a figyelmet: ? Alapvető felelősségünk, hogy környezettudatosságra neveljük a felnövekvő generációt. Egy játszótér kialakítása is lehet környezettudatos, az ökologikus gondolkodást már a játszótereken is közvetíthetjük a gyerekek felé. A környezettudatosság egy játszótéren nem csak a játszótér kialakítását, anyaghasználatát jelenti, hanem azt is, hogy környezettudatosságra nevel. Ha a gyerekek már kiskorukban találkoznak ezekkel a gondolatokkal, akkor nagyobb az esélye, hogy felnőttként jobban oda fognak figyelni a környezetükre. A HAGS és az S-TÉR Kft. elkötelezte magát a fenntartható játszóterek tervezése mellett és az ökologikus szemléletű játszótéri eszközök gyártásában ? mondta a helyi képviselő.

Az idei program nem csak az önkormányzatok, illetve a magánvállalatok szakmai közönsége felé fordul, hanem a környezeti nevelés elősegítését is célul tűzte ki. A programsorozat következő állomása ősszel az első magyarországi ökojátszótér átadása lesz a Margitszigeten, melynek során a Program résztevői együttműködnek a fővárossal, a Green City Tanáccsal, valamint a Környezeti Nevelési Egyesülettel. Így ez lesz az első olyan játszótér Magyarországon, melyet környezeti oktatási/nevelési célokra is lehet majd használni és Green City elvek alapján épül. A Program harmadik eleme egy környezeti nevelést segítő információs kampány lesz, melynek során a Környezeti Nevelési Egyesület ad szakmai iránymutatást. A Green Sweden Program további partnerei a Kinnarps, a Metropol, a Skanska, valamint a SAAB svéd vállalatok.

Szóljon hozzá!