ZETApress

hírportál

Kovács Árpád elnök lett

Új elnökséget választott a Baross Gábor Társaság tegnapi tisztújító közgyűlésén. Az első részében a Társaság szakmai beszámolójára, a Társaság gazdasági beszámolójának elfogadására, a könyvvizsgálói jelentésre, az Alapszabály módosítására, jelölésre és a jelölést követő választásra került sor.

A Baross Gábor Társaság alapítóelnöksége ? Dr. Bod Péter Ákos és Dr. Pakucs János alapító elnökök, Dr. Halzl József, Dr. Papanek Gábor és Dr. Závodszky Péter alapító társelnökök ? úgy gondolta, hogy 9 év után, a megváltozott körülmények között a Társasági további működését, életben tartását alapító elnökként, illetve alapító társelnökökként segítik, és ajánlják a Társaságnak, hogy új vezetőséget, elnökséget válasszon.

A Baross Társaság 2003-ban alakult, Baross Gábor szellemiségét ápolva, a mai kor körülményei között. Az Európai Unióhoz való csatlakozás kérdése, majd maga a csatlakozás, a korábbiakhoz képest még jobban előtérbe hozta a nemzeti vagyon, a hazai vállalkozások sorsának ügyét.

A Társaság alapítói úgy gondolták, hogy ezzel a kérdéskörrel érdemes szakszerűen és szisztematikusan foglalkozni. Spontán összejöveteleket követően döntöttek, hogy szervezett formában, egy egyesület keretei között folytatják a folyamatos eszmecserét. A cél az volt, hogy a Társaság szélsőségektől mentesen, mind a túlzottan leegyszerűsített liberális nézetektől, mind a demagóg módon mindent elváró illúziótól függetlenül, ezekkel, ha kell vitatkozva, igyekszik választ adni a választ váró kérdésekre.

A Társaság az elmúlt 9 évben 36 alkalommal tartott közös vitaülést, összejövetelt. Ezeken a rendezvényeken, szakmai vitákon mértékadó véleményt próbált kialakítani. Összesen 36 alkalommal adta közre állásfoglalást, melyben közösen kialakított véleményüket fogalmazták meg.

A Társaság a tegnap délutáni tisztújító közgyűlésen a Barabás-villában megválasztotta meg új tisztségviselőket. Elnök: Prof. Dr. Kovács Árpád, egyetemi tanár, az ÁSZ volt elnöke; társelnök: Dr. Kacskovics Imre egyetemi docens, SOTE. Alelnökök: Schulek János elnök-vezérigazgató, FÖMTERV, Dr. Mitnyan György Bp. XII. ker. Hegyvidék volt polgármestere, főpolgármesteri főtanácsadó és Haranghy Csaba, Fővárosi Vízművek volt vezérigazgatója, Bp. Városüzemeltetési Központ Zrt. közműigazgatója. Főtitkár: Boroznaki Árpád, a Bp. Gyógyfürdő Zrt. üzletfejlesztési menedzsere.

Az összejövetel második részében szakmai program következett Magyarország jövője, a Duna régió jövője címmel. A Duna stratégia hatalmas lehetőség hazánk számára, hogy regionális fejlesztési forrásokhoz jusson, ami egyaránt szolgálja a térségi gazdaság- és infrastruktúrafejlesztést, (különösen a közlekedést), az idegenforgalmat és számos más gazdaság-területet. Kiemelkedő jelentősége van a Dunával való közvetlen foglalkozásnak is, hiszen a víz évszázadunk stratégiai kincse, a fenntartható vízgazdálkodás pedig évszázadunk nagy kihívása. Előadó Barsiné Pataky Etelka kormánybiztos volt. Az előadás utáni vitát Bod Péter Ákos vezette.

Szóljon hozzá!