ZETApress

hírportál

Fejlesztési tervek és források

Pécsett vette kezdetét az MFB első regionális párbeszéde. A Magyar Fejlesztési Bank ? Bankcsoportjának néhány tagjával közösen ? MFB Napok 2008. címmel ma egyhónapos regionális rendezvénysorozatot indított. Ennek célja, hogy a Bank vezetői közvetlenül az érdekelteknek, vállalkozóknak és önkormányzati döntéshozóknak mutassák be a fejlesztésekhez és beruházásokhoz rendelkezésre álló forráslehetőségeket, amelyek hozzájárulhatnak a helyi vállalkozások versenyképességének megtartásához, erősítéséhez.

Az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) MFB Napok 2008. címmel indított egyhónapos regionális rendezvénysorozatának első állomása a Dél-dunántúli Régió volt. A mai, a Pécsi Tudományegyetemen tartott találkozón Tasnádi Péter polgármester köszöntőjét követően Puch László, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára beszélt a Régió azon fontos fejlesztéseiről, megyei és kistérségi terveiről, amelyeknek egyik jelentős finanszírozója az MFB. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az uniós pályázatok nem kizárólagosak a fejlesztés forrásai között, hiszen az önerőnek és a fejlesztési hiteleknek fontos szerep jut a források összekapcsolódásában. Nemcsak uniós gazdaságfejlesztési prioritás, hanem magyar kényszer is a regionális fejlesztés.

Az országos fiókhálózat nélkül működő MFB célja a rendezvénysorozattal, hogy az érdeklődőknek bemutassák mindazokat a kedvezményes forráslehetőségeket, amelyek a fejlesztésekhez és beruházásokhoz rendelkezésre állnak és hozzájárulhatnak a helyi vállalkozások versenyképességének megtartásához, erősítéséhez. Dr. Erős János, az MFB vezérigazgatója részletesen szólt a Dél-dunántúli Régió és az MFB kapcsolatáról. Kiemelte, hogy június 30-ig az összes kihelyezett fejlesztési hitel közel 10%-a került a Régióba. Ebből Somogy megyének 41,8%, Baranya megyének 34,9%, Tolna megyének pedig 23,3% a részesedése. Ez azt jelenti, hogy közel 20 milliárd forint vállalkozási és agrárfejlesztési, valamint önkormányzati infrastruktúrafejlesztési hitel került a Régióban befektetésre, de a szinergiahatás még ennél is jóval nagyobbra tehető.

Az előadásokat tematikus tájékoztatók követték, ahol Dr. Csillag István, a Magyar Export-Import Bank Zrt. (EXIMBANK) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) elnöke az exportfinanszírozás valamint az exporthitel biztosításának fontosságát hangsúlyozta és példákon keresztül mutatta be a két intézmény fejlesztéspolitikai és gazdasági jelentőségét. Az MFB Bankcsoport tagjaként a MAG Zrt. ? Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. ? vezérigazgatója, Ormosy Gábor kiemelte a társaság közreműködő szerepét, amelyet betölt a nemzeti és EU-s pályázati programokból származó vállalkozásfejlesztési támogatások közvetítésében. Aladics Sándor, az MFB vezérigazgató helyettese részletesen szólt a Bank kedvezményes régi és új hiteleiről. Az előadók részletes információkkal szolgáltak az általuk kezelt források országos és regionális megoszlásáról.

A regionális rendezvény iránti érdeklődést jól mutatja, hogy több mint kétszáz fejlesztési szakember, vállalkozó és önkormányzati vezető volt jelen a találkozón, amely remélhetőleg egy szorosabb együttműködés kezdetét is jelentette. A Régió és az MFB vezetőinek találkozója elősegítheti a regionális és helyi fejlesztéseket szolgáló kedvezményes források szélesebb körű megismertetését és felhasználását.

Szóljon hozzá!