ZETApress

hírportál

Második ütem a Magdolna Negyedben

Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára a Közép-Magyarországi Regionális Operatív Program keretében 2008 augusztusában indult Budapest ? Józsefváros Magdolna Negyed Program II. ütem kiemelt projekt támogatási szerződésének aláírása kapcsán közös sajtótájékoztatót tartott dr. Steiner Pállal, a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács társelnökével és Csécsei Bélával, Józsefváros polgármesterével Budapesten. Burány Sándor a sajtótájékoztatón kifejtette: a Magdolna Negyed Programnak (MNP) köszönhetően közel 12 ezer józsefvárosi lakosnak javulnak jelentősen az életkörülményei 2010-ig.

A józsefvárosi Magdolna Negyedre (a Népszínház utca ? Fiumei út ? Baross utca ? Koszorú utca ? Mátyás tér ? Nagyfuvaros utca által határolt terület) a budapesti átlaghoz képest alacsonyabb iskolázottsági és képzettségi szint, alacsony gazdasági potenciál, a halmozottan hátrányos helyzetű családok magas koncentrációja, rossz közbiztonság és leromlott települési környezet volt jellemző a közelmúltig. Mindez együttesen indokolta a megindított városmegújítási kezdeményezéseket.

A jelenlegi Magdolna Negyed Program (MNP) a 2005-ben megindult, egymásra épülő ütemekben megvalósítani tervezett tudatos beavatkozások II. ütemeként valósul meg, amelyet 2010 után is folytatni kíván a projektgazda Józsefvárosi Önkormányzat.

Az új típusú városfejlesztési program a hagyományos felújítási eszközök mellett kiemelt hangsúlyt fektet a szociális programokra, a helyi közösségek bevonására. Az MNP I. időszakában 2005-2008 között többek között négy önkormányzati lakóépület felújítása, valamint a Mátyás tér közterület-rehabilitációja történt meg a közösség bevonásával. Szintén a helyi társadalmi kapcsolatok erősítését szolgálja az életre hívott CivilHáló kezdeményezés, amelynek során az Önkormányzat kedvezményes feltételekkel biztos helyiséget elsősorban szociális tevékenységet végző civil szervezetek számára a negyed területén. Az MNP I. során átalakították a volt kesztyűgyár épületét is, amely a mostani, második ütemben tervezett közösségi programoknak ad majd helyet.

A jelenlegi MNP II. keretében a következő tevékenységek megvalósítására kerül sor: épületmegújítás a lakók bevonásával (16 önkormányzati és 7 társasházi tulajdonú épületben a szükségletektől függően a közös terek, a kapuk, az épületgépészeti hálózatok és egyes épületszerkezeti elemek felújítása), közterület rehabilitáció (a Mátyás tér forgalom-átszervezése és a kapcsolódó közterületek rehabilitációja, szabadidőudvar kialakítása), oktatási program (Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium nyílászáróinak cseréje, akadálymentesítése, klubfoglalkozások megtartására alkalmas pinceklub kialakítása), közösségfejlesztési, szociális és bűnmegelőzési programok, gazdasági program keretében foglakoztatási, képzési és szolgáltatásbővítési programok indítása.

A 2,16 milliárd összköltségvetésű projekt várhatóan 2010 nyarán fejeződik be. A városrész megújításának későbbi ütemei során további önkormányzati épület-felújítások, intézményi fejlesztések, közterület-rehabilitáció és barnamezős területek rehabilitációja megvalósítását tervezik.

Szóljon hozzá!