ZETApress

hírportál

Megerősítés és ösztönzés

A Világbank mai jelentése szerint jó úton halad a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése. Jelentősen egyszerűbb és olcsóbb is lett vállalkozást indítani és működtetni Magyarországon az elmúlt években. A ma nyilvánosságra hozott jelentés szerint hazánk egy év alatt kilenc helyet javítva az ötvenedik helyről a 41-re került az üzleti környezet minőségét jelző, 181 országot tartalmazó rangsorban. Ez az eredmény azt jelzi, hogy sikeresek az adminisztrációs terhek csökkentésére hozott kormányzati intézkedések, az erre vonatkozó program jó úton halad.

A kormány deregulációs programja nyomán az elmúlt években jelentősen egyszerűsödtek hazánkban a vállalkozások indításával és működtetésével kapcsolatos szabályok, és csökkentek ezek adminisztrációs költségei. Ennek ellenére a magyar cégek ilyen jellegű kiadásai még ma is mintegy kétszer akkorák, mint az az unióban általánosan jellemző.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter idén júniusban egy vállalkozói fórumon ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem egy túlzott állami bürokráciát, hanem saját magát és munkavállalóit kell eltartania a vállalkozásoknak, majd hozzátette, hogy az adminisztrációra évi 750 milliárd forinttal költenek többet a hazai vállalkozások, mint európai társaik. Az a célunk, hogy ezt a terhet minél hamarabb levegyük a vállalkozások hátáról. A kormány ennek megfelelően folytatja tovább az adminisztrációs és adóterheket csökkentő deregulációs programját.

A Világbank jelentésének nyár eleji lezárása óta is jelentős változások történtek hazánkban a szabályozások egyszerűsítéséért. Az építésügyi szabályozások területén például a kormány azóta elfogadta az építésügyi eljárásokat gyorsító intézkedéscsomagot, amelyhez több mint 30 jogszabályt módosított. Ez a következő évi Világbanki jelentésben további előrelépést jelent majd hazánknak.

Az idén nyáron létrehozott Gazdasági Egyeztető Fórum is az üzleti környezet további fejlesztését, az ország versenyképességének növelését szolgálja, fórumot biztosítva a hazai vállalkozásoknak a kormánnyal való érdemi párbeszédre. A Világbank mai jelentése megerősíti az Ernst & Young nemrégiben nyilvánosságra hozott elemzését is, amelyben a szervezet Magyarországot Európa hetedik legvonzóbb befektetési célpontjaként azonosította.

Szóljon hozzá!