ZETApress

hírportál

Szúnyogi szivatás

Ünnepélyesen adták át ma délelőtt az Európai uniós támogatásból rekonstruált szúnyogi szivattyútelepet a Budapesttől délre fekvő Apaj község külterületén fekvő Szúnyogpusztán.

A Szúnyogi szivattyútelep a Közép-dunavölgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által kezelt Észak-dunavölgyi belvízrendszer 1966-ban épült, legjelentősebb műtárgya. A hat köbméter/másodperc összteljesítményű szivattyútelep szerepe az Alsó-dunavölgyi csatornák tehermentesítése. Üzemeltetésével mintegy 600 négyzetkilométer vízgyűjtő belvizei irányíthatóak át a Ráckevei- (Soroksári-) Duna-ág felé.

A felújítás előtt ? az 1966-os üzembe helyezése óta ? a szivattyúk összesen 9000 órát üzemeltek, és közel százmillió köbméter vizet emeltek át. Tartós ? száz napon túli ? üzemelésre 1970-es, ?77-es és a 2000. évi belvízvédekezések idején volt szükség. A felújított szivattyútelep műszaki átadása 2010. december 21-én volt. A 2011. március 11-ig tartó belvízvédekezésben a szivattyúk több mint húszmillió köbméter vizet emeltek át.

Miért volt szükség a felújításra?

A Szúnyogi szivattyútelep az Igazgatóság belvízvédelmi tervében rögzített üzemelést csak korlátozottan tudta már biztosítani, így a belvizek elvezetését csak késleltetéssel lehetett biztosítani. A rendszeresen előforduló üzemzavarok (olajfolyás, gerebrács eltömődés) a meder ökológiai állapotát is veszélyeztették. Az uszadék eltávolítása balesetveszélyes volt.

Az éghajlatváltozásból fakadóan, a szélsőséges helyzetek gyakoriságának növekedése miatt a szivattyú üzemelésére várhatóan gyakrabban lesz szükség. A beavatkozások elsődleges célja: a térség belvízi biztonságának növelése, a megbízható, környezetbarát üzemelés feltételeinek megteremtése és az üzemelés költséghatékonyságának növelése volt.

Felújítások, elvégzett munkálatok

A rekonstrukció során felújításra került a szivattyútelep alábbi létesítményei: A szivattyútelep gépészeti és elektromos berendezései – szivattyúk, zsiliprendszer, emelő berendezés. A szivattyútelep épületébe beépítésre kerültek korszerű nyílászárók, új belső burkolat és pihenőhelyiség kialakításával.

A megkerülő csatorna rongálódott mederburkolatának és zsilipjének teljes felújítása. A biztonságos uszadék-kiszedés érdekében az alvízi oldalon mozgógereb, a felvízi oldalon uszadék-fogó telepítése. Az átemelt belvíz, illetve a bevezetett öntözővíz mennyiségének nyomon követésére kétirányú vízforgalmat regisztráló ultrahangos vízhozam-mérő berendezés telepítése.

Várható eredmények

A felújított létesítmény biztosítja a műtárgy vízgazdálkodási és környezeti igényeknek megfelelő működtetését. A projekt keretében megvalósuló vízhozam-mérő adatai alapján az üzemrend betartása és annak hatékonysága ellenőrizhető. Az adatok értékelésével a létesítmény üzeme a klímaviszonyok változásának, illetve a terület használat igényeinek megfelelően alakítható.

Kedvező hatások

A beavatkozások elsődleges célja a térség belvízi biztonságának növelése. A projekt a belvízkárok enyhítésével, a gazdálkodási feltételek és a környezeti állapotok javításával hozzájárul a területén élő emberek életkörülményeinek javításához is. A Szúnyogi szivattyútelep rekonstrukciója a Közép-magyarországi Operatív Program keretében, 310 millió 374 ezer 874 forintból, a 15%-os központi költségvetési hozzájárulás mellett 85%-os Európai Uniós forrásból valósult meg. Kedvezményezett a Közép-dunavölgyi (1088 Budapest, Rákóczi út 41.) Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Szóljon hozzá!