ZETApress

hírportál

Szakmák vonzásában

A szakképzés szerkezeti és tartalmi megújítása a Belvárosi TISZK-ben című szakmai konferencia kezdődik délután 2 órakor a Váci úti Hotel IBIS Kőrös- és Tisza-termében. Délelőtt a Dohány utcai Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola épületében sajtótájékoztatót tartottak.

A tiszkesedés 2005-ben indult útjára, az új magyar ige az azonos szakképzési csoporthoz tartozó iskolák szorosabb, hatékonyabb együttműködését, azaz Térségi Integrált Szakképző Központokba való tömörülését jelenti. A TISZK-ek célja, hogy a szakképzési rendszer átalakításával és a szakképzési szervezetváltással és szervezetfejlesztéssel megállítsa a folyamatot, amely során évek óta csökken a szakképzésben tanuló diákok száma.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása ? A TISZK rendszer fejlesztése a közép-magyarországi régióban című, TÁMOP-2.2.3 /B-09/1-2009-0003 azonosítási számú projektben, a Belvárosi TISZK-hez második körben csatlakozott négy fővárosi fenntartású iskola vesz részt. A projektben résztvevő iskolák: a VII. kerületi Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola (Kedvezményezett intézmény), a XVII. kerület Békésy György Szakközépiskola, a IX. kerületi Harsányi János Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola és a VIII. kerületi Szász Ferenc Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola.

Az intézmények közgazdasági, kereskedelem-marketing és üzleti adminisztráció szakmacsoportokban folytatnak alapozó és előrehozott szakképzést. Közös vonása még az intézményeknek, hogy magas a hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel küzdő tanulók száma. A projekt kiemelkedő figyelmet fordít az innovációra, az együttműködésre a szakmai fejlesztések területén, a hátrányos helyzetű tanulók támogatására.

A szakképzés jelene és jövője szakmai konferencia Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes megnyitó beszédével indul, majd Pölöskei Gáborné az Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztály főosztályvezetője részletezi a TISZK rendszer átalakulásának koncepcióját, megújulását a fővárosban. A résztvevők pontos képet kaphatnak a szakképzésben várható változásokról, Kamarai feladatokról az Oktatási és Képzési Igazgatóság, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Dr. Szilágyi János képzési igazgatótól.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft-től Tálos Szilvia oktatásvezető vesz részt az eseményen, hangsúlyozva a gyakorlati oktatás jelentőségét. A további programsorban szerepel Gáspár Péter Pál a Közgazdasági Továbbképző Intézet, Budapesti Corvinus Egyetem igazgatója, aki a szakértelmiségivé válás folyamatairól beszél. Figyelemfelkeltő célzatú lesz Leposa Csilla a KPMG Hungária Kft. munkatársának A magyar pénzügyi szektor helyzete és kilátásai című előadása, és Dr. Varga Zoltán Varga István Kereskedelmi, Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola igazgatójának, valamint Dr. Pálosi Dániel Gazdasági és Társadalomtudományi Intézet, Gábor Dénes Főiskola intézeti igazgatójának A képzettség és a GDP közvetlen összefüggései című előadása. Végül, de nem utolsósorban átfogó képet kaphatunk a korszerű módszerek alkalmazásáról a jelen szakképzésben Hudacsek Lászlóné projektvezetőtől.

Szükség van a különböző szakmacsoportokban, így a közgazdasági, kereskedelem-marketing és üzleti adminisztráció szakmacsoportokban is a szemléletváltásra. A szakképző oktatás sikeressége a tanulók motiváltságán, egyéni tehetségén, a képzés hatékonyságán és a gazdaság igényeinek pontos ismeretén alapszik. Átalakítása lassú folyamat, amelynek célja a hosszú távú fenntarthatóság. A jövő generációja számára is élhető világot biztosító szakmák fejlesztéséhez modern módszerekre, eszközökre, új ötletekre van szükség, melyekhez az Európai Unió a TÁMOP-2.2.3 program keretében segítő kezet nyújt.

Szóljon hozzá!