ZETApress

hírportál

5let 2008-pályázat egyéni feltalálóknak

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 5let 2008 címen pályázatot hirdet egyéni feltalálók támogatására, egyéni innovációs ötletek gyártási fázisba juttatásának támogatására. A pályázat ? amelynek tervezete már olvasható az NKTH honlapján ? elősegíti majd, hogy magyar kutatók, feltalálók K+F eredményeiket, innovatív ötleteiket üzletileg is hasznosítsák, és hogy így új, innovatív vállalkozások, és ezekkel új munkahelyek jöhessenek létre.

A pályázat több lépcsős, az egyes szakaszok egymásra épülnek. Az első, tervezési kutatási fázisban a feltalálónak olyan szintre kell továbbfejlesztenie találmányát, hogy a technológiai leírás alapján megítélhetővé váljon annak megvalósíthatósága, alkalmazási területe és üzleti hasznosíthatósága. A szakasz végére meg kell, hogy induljon a szabadalmi eljárás a Magyar Szabadalmi Hivatalnál.

A második, kutatási, demonstrációs fázis célja, hogy a kutatások olyan K+F eredményre és az elért eredmény iparjogvédelmi oltalmához vezessen, amelyre a projekt folytatása esetén gazdasági társaságot lehet alapítani, vagy amely üzleti hasznosításába gazdasági társaságot lehet bevonni. A pályázónak ebben a fázisban kell elkészítenie a prototípust, ki kell próbálnia és demonstrálnia kell a találmány működését. A szakasz végére ezen kívül kutatás-fejlesztési-, üzleti- és marketing tervet is tartalmazó megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteni.

A harmadik, fejlesztési, kipróbálási fázis célja a termék eljuttatása a gyártási fázishoz, további kutatások, kísérleti fejlesztések elvégzésével. A három szakasz közül ez lehet a leghosszabb (maximum két év); a végére a pályázónak el kell készítenie a termékgyártási (termelési), marketing és értékesítési tervét.

A pályázatra benyújtott projektek megvalósítása az I. vagy a II. fázisnál kezdődhet. A projektjavaslat első beadásakor a pályázónak be kell mutatnia az innovatív ötlettől a termékig tartó folyamat főbb lépéseit, meg kell becsülnie az összköltséget. A pályázónak minden fázisra külön-külön be kell nyújtania az innovációs projekt adott fázisában megvalósítani kívánt munka-és költségtervét. A III. fázisban csak azok indulhatnak, legalább a II. fázist sikeresen teljesítették.

A pályázat jelentőségét tovább növeli, hogy a II, illetve a III. szakaszban szerephez jutó vállalkozások kizárólag fiatal (maximum néhány éve bejegyzett), kifejezetten innovációval foglalkozó mikro-, illetve kisvállalkozások lehetnek. Így a pályázat a Tudomány-, Technológia- és Innováció-politikai (TTI) stratégiával is összhangban van, amelyben kiemelt célként szerepel a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységének, ráfordításainak fokozása. A pályázati előzetes innen elérhető, míg bővebb információ itt kérhető.

Szóljon hozzá!