ZETApress

hírportál

Elkészült az M3 autópálya Nyíregyházát elkerülő szakasza

Tegnap délután adta át a forgalomnak Veres János pénzügyminiszter, a térség országgyűlési képviselője az M3 autópálya Nyíregyházát elkerülő szakaszát és a kapcsolódó útszakaszokat. A beruházás magában foglalja a megyeszékhelyet délről elkerülő 8,1 km hosszú pályaszakaszt, a 403-as számú főútnak a várost keletről elkerülő 15,4 km hosszú szakaszát, valamint a déli forgalmi csomóponthoz kapcsolódó 4-es számú főút 2,61 km-es korrekcióját és 2,68 km hosszon való négynyomúvá tételét, tudtuk meg a GKM sajtóosztályától.

Az M3-as autópálya e szakaszán két csomópont és egy egyszerű pihenő pár csomópont épült, míg a hidakból 17 darab van. A 32,9 milliárd forintért megépülő infrastrukturális beruházás lehetővé teszi a 4-es számú főút megyeszékhelyet érintő teljes átmenő forgalmának elterelését, mely a belterületen jelenleg meglévő forgalom jelentős csökkentését okozza.

Az új pályarész üzemeltetését a jelenleg ideiglenes telephelyen – Nyíregyházán – működő Hajdúnánási Autópálya Mérnökség fogja végezni. A mérnökség az általa kezelt úthálózat hossznövekedésének megfelelően nagyobb létszámmal és kibővített eszközparkkal látja majd el feladatait. Az átadásra kerülő szakaszon köztes csomópont nincs, és csupán egy darab egyszerű pihenőhely található rajta, ezért nem igényel speciális üzemeltetési tevékenységet. Az autópályák használatának díjáról szóló 110/2005. (XII. 23.) GKM rendelet alapján az új pályarész díjmentesen használható. Üzemeltető az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

A beruházó a Nemzeti Autópálya Zrt., a tervező az UVATERV Zrt. volt. A mérnöki munkát az OVIBER-KÖMI végezte, míg a kivitelezés az EGÚT, vagyis az Egri Útépítő Zrt. nevéhez fűződik. Jelenleg az M3 Görbeháza és Nyíregyháza közötti 39 kilométeres szakasza áll építés alatt.

Szóljon hozzá!