ZETApress

hírportál

Megemelte keretét a KHEM

Az idei évben a Nemzeti Energiatakarékossági Program ? NEP ? pályázatok támogatására az eddig rendelkezésre álló 1,6 milliárd forintos keretet a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium további egymilliárd forint keretösszeggel növelte meg átcsoportosítással. A tárca emellett megemelte a támogatási intenzitást, valamint a támogatás maximális mértékét is. A megnövelt keretösszeget figyelembe véve a KHEM tegnapi fordulónappal, visszamenőleges hatállyal módosítja a NEP pályázati konstrukciót ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A lakosság számára egyre nagyobb terhet jelent energia költségeik növekedése, így egyre többen választják megoldásként az energia megtakarítást eredményező beruházásokat. Ezért tette vonzóbbá a pályázati feltételeket a tárca. A NEP-2008 pályázati konstrukcióban eddig már beérkezett és formailag megfelelt pályázatokra visszamenőleges hatállyal érvényesek a megemelt támogatási intenzitások. A jövőben pályázók természetesen a megemelt összegekre adhatják be igényüket.

A támogatási keretösszeg és támogatási intenzitás emelése

A KHEM megőrizte az energia megtakarításhoz kapcsolódó korábbi irányelveket: a magasabb energia megtakarítást eredményező beruházás magasabb támogatással párosul. Nagyobb mértékben növelte a minisztérium a legnagyobb fajlagos energia megtakarítást jelentő komplex beruházások, így a NEP 2008-4 kiírás támogatási intenzitását, a többi pályázati kiírás 5%-os növelésével szemben 12%-os mértékkel. A tárca így is ösztönzi a pályázókat olyan beruházásokra, mellyel nagyobb energia megtakarítást érnek el.

A NEP-2008 pályázati konstrukcióban eddig beérkezett és formailag megfelelt pályázatokra visszamenőleges hatállyal érvényesek a megemelt támogatási intenzitások. A KHEM közreműködő szervezete, az Energia Központ Kht. valamennyi pályázót levélben tájékoztatja a pályázati konstrukciót érintő változásokról. Azoknál a pályázatoknál, ahol már pozitív támogatói döntés született, valamint megkötötték a Támogatási szerződést, a magasabb támogatási intenzitások figyelembe vételével az Energia Központ Kht. kezdeményezi a szerződés módosítását.

Az eddig pozitívan elbírált pályázatoknál a módosítások alkalmazása után 29%-kal nő a megítélt támogatási összeg. A felvehető kedvezményes hitel mértéke a továbbiakban ? mivel a beruházás maximális támogatható összege nem változik ? a támogatás növekedésének az összegével mérséklődik.

Részletekről, az eddigi tapasztalatokról a KHEM és az Energiaközpont Kht. honlapjáról tájékozódhatunk. A pályázat beadáshoz szükséges nyomtatványokat is a honlapokról lehet letölteni. A hitelprogram részletes feltételei és a finanszírozó hitelintézetek elérhetősége az MFB Zrt. honlapján található.

Szóljon hozzá!