ZETApress

hírportál

Kínai-magyar közös pályázat

Közös kutatás-fejlesztési pályázatot indított a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és a kínai Shenzen városa. A pályázat elsősorban alkalmazott kutatásokat, illetve kísérleti fejlesztéseket támogat, amelyek révén eredeti hazai ötletek (alap- és alkalmazott kutatási eredmények) kerülhetnek gyártásba.

A tízmillió lakosú Shenzen Kína hetedik legintenzívebben fejlődő gazdaságú nagyvárosa, amely igen dinamikusan fejlődik ? ezért is lehet ígéretes partnere az együttműködési szerződésnek. Ez az első alkalom, hogy a Hivatal egy külföldi várossal kötött ilyen jellegű együttműködési megállapodást.

A pályázatra shenzeni-magyar konzorciumok jelentkezését várják; a magyar pályázat a konzorciumok magyar tagjait (vállalkozásokat, non-profit vagy költségvetési szervezeteket) támogatja. A shenzeni tagoknak Kínában kell benyújtaniuk támogatási kérelmüket. A pályázatokat a két kiíró intézmény szakértőiből álló Vegyes Bizottság értékeli. A bizottság tesz javaslatot a támogatandó pályázatokra, illetve a támogatások mértékére. A végső döntést az NKTH elnöke, illetve a külföldi partner által megnevezett vezető közösen hozza meg.

A kiírók a pályázattól azt várják, hogy az ötletek hasznosításán és piacra kerülésén túl a magyar-shenzeni tudományos és technológiai (TéT) kapcsolatok kialakulásához is hozzájárul. A projektek olyan technológiai innovációt is megalapozhatnak, amelyeknek további jelentős TéT-hatása várható (pl. kiválósági központok megalapozása, illetve szélesebb felhasználói kör létrejötte).

A pályázat ? összhangban a kormány által elfogadott Tudományos, Technológiai és Innovációs Stratégia egyik kiemelt céljával ? vállalkozások, illetve vállalkozások és költségvetési vagy non-profit kutatóhelyek közötti stratégiai partnerségek kialakításához kíván hozzájárulni. Ugyancsak fontos cél, hogy a támogatott projektekben ? a hazai kutatóközösség utánpótlásának érdekében ? fiatal kutatók, illetve PhD hallgatók is szerephez juthassanak.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás a projekt teljes futamidejére (az NKTH és a shenzeni finanszírozó részéről külön-külön) maximum négyszázmillió forint lehet. A pályázatra magyar részről összesen egymilliárd forint áll rendelkezésre; várhatóan 3-6 projekt támogatására kerülhet majd sor. A megvalósítandó projektek futamideje maximum két év. A részletes pályázati kiírás itt megtalálható.

Szóljon hozzá!