ZETApress

hírportál

Gyorsítósávban a Mercedes-Benz

A kormány döntött arról, hogy a Daimler-Benz kecskeméti gyárát nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá minősíti ? jelentette be Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter sajtótájékoztatón Budapesten. Ezzel és harminc jogszabály tavaszi módosításával a beruházás gyorsabb és gördülékenyebb megvalósítására nyílik lehetőség. A kormány szándéka a korábbi és a közeljövőben tervezett intézkedésekkel a bürokrácia drasztikus csökkentése. Az egyszerűsödő adminisztráció, a kedvezőbb üzleti környezet tovább javítja Magyarország hagyományosan erős tőkevonzó képességét, ezzel lökést adva a foglalkoztatás bővítésének.

A miniszter elmondta, hogy a kormány, a Daimler-Benz és Kecskemét városa Együttműködési Nyilatkozatot írtak alá. A főként a projekt volumenéről, az engedélyeztetési eljárásról és infrastruktúráról szóló keret-megállapodást a végleges szerződés aláírása követi majd várhatóan ősszel.

A kormány a befektetési döntést megelőző sikeres tárgyalások kedvező tapasztalataira építve a továbbiakban is mindent megtesz a kecskeméti üzem gyors megvalósulásáért. A tavasszal elfogadott 30 jogszabály-módosítás már jelentősen csökkentette a vállalkozások bürokratikus terheit, felgyorsította a beruházásokat. A nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá minősítéssel a Mercedes-gyár esetében is eggyel magasabb szintről indul az engedélyezési folyamat, az érintett hatóságok egyszerre végzik a helyszíni szemlét, rövidülnek az ügyintézési és fellebbezési határidők.

A már hatályos és a későbbiekben tervezett (elsősorban az adók és a foglalkoztatás területét érintő) dereguláció a kisebb vállalkozások terheit is csökkenti. Az üzleti környezet javításával erősödik Magyarország tőkevonzó képessége, ennek nyomán új beruházások valósulnak meg, új munkahelyek létesülnek. A Daimler-Benz vezetése júniusban hozott döntést arról, hogy tervezett üzemét Kecskeméten építi fel. A gyár nyolcszázmillió eurós beruházással épül, közvetlenül 2500, közvetve további tízezer főnek ad majd munkát.

Magyar ? spanyol tudományos együttműködés az ESS-ért

Debrecenben és Bilbaóban megosztva tartotta alakuló ülését az Európai Neutronkutató Központ (ESS) nemzetközi fizikusokból álló szakmai tanácsadó testülete keddtől máig. A tanácskozás célja egy közös tudományos koncepció kidolgozása volt az ESS kutatási nagyberendezés megszerzésére irányuló ajánlati dokumentáció részeként, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Az Európai Neutronkutató Központ megvalósításának jogáért a svédországi Lund, a spanyol Bilbao és a magyarországi Debrecen versenyez. A három pályázó közül a magyar és a spanyol fél tavaly októberben együttműködési megállapodást kötött a svéd versenyelőnyt kompenzáló, közös szakmai fellépést támogatva. Az együttműködés kezdeményezésére, a világ vezető szakembereit felkérve, létrejött az a szakmai grémium, amely az ESS hivatalos, tudományos tanácsadó testülete lett. Az International Advisory Board (IAB) független szakmai testület, amelynek magyar társelnöke Pálinkás József a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, másik társelnöke pedig Ian Anderson, az ESS-hez hasonló amerikai neutronforrás igazgatója. A testület tagjai között ott van Masatoshi Arai, a japán neutronkutató vezetője, illetve Andrew Taylor az ISIS Forrásközpont igazgatója.

A mostani konferencia célja egyrészről, hogy a szakemberek bemutassák Mezei Ferenc vezetésével azt a műszaki, tudományos programot, amely mind a magyar, mind pedig a spanyol szakmai koncepció alapját képezi, másrészről, hogy az IAB tagjai Debrecent megismerve véleményt alkothassanak a magyarországi helyszínről. Amennyiben a tanács támogatja az ESS megvalósíthatóságára irányuló szakmai dokumentációt, akkor az jelentős versenyelőnyt jelenthet. A magyar és spanyol pályázatok ajánlati dokumentációi az egységesen kialakított szakmai alapok mellett, természetesen, az egyéb területeken ? mint például a földrajzi elhelyezkedés vagy pénzügyi kérdések ? eltérő tartalommal rendelkeznek majd, és ebben a két fél egymással is verseng.

A magyar ? spanyol egyezség kiterjed a döntés utáni együttműködés részleteire is. A megállapodás értelmében, spanyol vagy magyar győzelem esetén, a nem nyertes pályázó országa privilegizált stratégiai partnerként vehet részt az ESS megvalósításában a GDP arányoknak megfelelően: amennyiben Magyarország nyer, akkor a spanyolok 15%-ban, amennyiben viszont Spanyolország nyer, akkor a magyarok 7-8%-ban lesznek részesei a programnak. A nyertes pályázó további kedvezményeket is biztosít: elsőbbséget enged az adott ország értékesíteni kívánt részesedésének eladásában, illetve elfogadja, hogy a megtartott részesedési aránynak megfelelően az adott ország vállalt kötelezettségét a nemzeti ipar beszállításaival teljesítse, ami mindkét ország esetében a csúcstechnológiai ipar fejlesztéséhez járul hozzá.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Újabb autóipari befektetés

Szóljon hozzá!