ZETApress

hírportál

MTV: kísérleti HD-sugárzás az AH-val közösen

A Magyar Televízió a közeljövőben élen járó technológiát honosít meg, magas minőségű, nagyfelbontású (HD) adás sugárzására áll át, tudtuk meg sajtóosztályuktól. ? A HD-technológia szemmel is jól érzékelhető képminőség-javulást eredményez. Olyan volumenű és jelentőségű lesz ez az átállás, mint amikor a fekete-fehérről áttértünk a színes televíziózásra ? mondta Vigh Zoltán, a Magyar Televízió digitális igazgatója.

A közelmúltban adott hírt a köztelevízió arról, hogy az MTV 2-es csatornája augusztus 8-tól, a Pekingi Nyári Olimpiai Játékok nyitóünnepségének közvetítésével egy időben ? az ORTT határozata alapján ? leállítja a műholdas (analóg) sugárzást, és megkezdi a digitális kísérleti adásait.

Új vételi lehetőség Budapesten és környékén

Újabb állomás, hogy az Antenna Hungária Zrt. ? mint hálózati szolgáltató ? a Magyar Televízióval közösen a budapesti kísérleti DVB-T multiplexen HDTV kísérleti sugárzást indít az m1-en és az m2-n HD formátummal, három telephelyről, SFN üzemmódban, az UHF 38-as csatornán. Az adások kódolatlanok lesznek (FTA). A kísérleti sugárzás tetőantennás vételi lehetőséget biztosít Budapesten és környékén, a mellékelt térkép szerint. A kísérleti sugárzás augusztus elsején indul és augusztus 31-éig tart (az esetleges meghosszabbítást szabályozói döntések befolyásolják). A kísérleti sugárzás ideje alatt kiegészítő szolgáltatást (5.1 hang, EPG, teletext stb.) nem nyújtanak.

A kísérleti földfelszíni digitális HDTV sugárzás műszaki paraméterei

Képfelbontás és frekvencia: 1080/25i (50 félképes váltott-soros letapogatás, Full HD-felbontás), Adatsebesség: 12Mbps/műsor MPEG-4, Adóteljesítmény: OMK (Széchenyi-hegy) 1kW, Száva utca 3kW, Hármashatár-hegy 1kW. DVB-T üzemmódban vivők száma: 8k, moduláció: 64QAM, GI: 1/16, FEC: 2/3, Antenna polarizáció: horizontális.

A Magyar Televízió egyébként az olimpia után is fenntartja a HD adásokat és jelirányokat, átmenetileg csökkentett HD műsoraránnyal. Elsősorban külföldi filmeket, sorozatokat, saját gyártású egykamerás műsorokat, egyes koprodukcióban készülő itthoni műsorokat, hazai beszállítók által gyártott produkciókat és külföldi élő közvetítéseket (BL, sportesemények, kulturális események) továbbít HD-ban a köztelevízió.

A többi műsorszám upconverter segítségével (mely HD megjelenítőn jobb minőséget jelent, mint az SD jel) kerül adásba. Októbertől az MTV saját gyártású műsorszámainak aránya emelkedik majd, az addig beszerzett HD kamkorderek alkalmazásával. Januártól HD technikával üzembe áll az óbudai felújított 1-2. stúdió, amely alkalmas élő vagy felvett nagy színterű stúdióműsorok gyártására. 2009 nyarától az MTV csak HD tartalmakat állít elő, összesen öt stúdióban. HD formátumban gyártja majd az MTV az összes Óbudán készülő műsort (beleértve a Híradót is), a teljes ENG eszközpark HD formátumú lesz.

A kísérleti időszakban HD jelben nem tervezi 5.1 hang továbbítását az intézmény, illetve teletext szolgáltatás nyújtását, ugyanakkor támogatja, ha az SD jelből kinyerhető teletext jelet a szolgáltató maga illeszti be a HD jelbe.

Szóljon hozzá!