ZETApress

hírportál

Több-ezermilliárd forint gazdaságfejlesztésre

A GDP 2004-2006 között mintegy 3035 milliárd forinttal nőtt, amelyből a közel tízezer uniós gazdaságfejlesztési pályázat hatására bekövetkezett emelkedés 290 milliárd forint, az összes növekmény 9,5%-a, adta hírül az NFÜ.

A 2015-ig meghirdetett Gazdaságfejlesztési Operatív Program is hasonlóan népszerű: eddig 4600 pályázó mintegy 236 milliárd forinttámogatást igényelt. A két program eredményeit Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára és Kocsis Magdolna, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságának vezetője értékelte.

A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében meghirdetett Gazdasági Versenyképesség Operatív Programra 2004 és 2006 között közel 21 ezer rögzített pályázat érkezett, a keret több mint kétszeresét, 335 milliárd forintot meghaladó támogatási igénnyel. Ebből mintegy 10 ezer érvényes támogatással, szerződéssel rendelkező pályázat volt mintegy 165 milliárd forint értékben. A négy prioritást (beruházás-ösztönzés, kis és közepes méretű vállalkozások fejlesztése, kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység támogatása, információs társadalom és gazdaság fejlesztése) megfogalmazó operatív program a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság emelése terén is háromszorosan túlteljesítette a célértéket.

A GDP 2004-2006 között mintegy 3035 milliárd forinttal nőtt, melyből a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program hatására bekövetkezett emelkedés 290 milliárd forint, az összes növekmény 9,5%-a. A pályázatok fogadása lezárult, a még zajló kifizetések aránya ma már közel 90%.

A programnak jelentős pozitív hozadéka volt az esélyegyenlőség és a környezetvédelem terén is, és több mint 83 ezer munkahely létrejöttéhez és megőrzéséhez ? ezen belül közel 21 ezer létrehozásához ? járult hozzá.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának célja a magyar gazdaság tartós növekedésének biztosítása, ezen belül is négy terület (a K+F, a kis- és középvállalkozások, a modern üzleti környezet, illetve a kkv-k) fejlesztése, finanszírozásuk elősegítése.

Népszerűek a gazdaságfejlesztési programok

Az idei év első EU-s gazdaságfejlesztési pályázatainak beadási határideje május 5-én lejárt. Tavalyhoz hasonlóan idén is élénk vállalkozói érdeklődés és a rendelkezésre álló keretek jelentős túljegyzése jellemezte a komplex technológiafejlesztési pályázatokat. 2007-hez képest több változás is történt, ilyen például, hogy a tavalyival azonos célú kiírásokra a korábbinál magasabb összegeket lehetett igényelni, és nagyobb figyelem jut a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség támogatására is.

A legfrissebb adatok alapján a kiírt pályázatok kerete 329 milliárd forint, melyből 77 milliárd forintnyit 2008-ban hirdettek meg. Eddig 4600 pályázat érkezett, 236 milliárd forint igényelt támogatással, és közel 1800 hatályos szerződés született 135 milliárd forintértékben. Egy forint Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatás több mint kétforintnyi magánforrást mozgat meg, a magánforrások összértéke 142 milliárd forint.

Az ÚMFT keretében a Gazdaságfejlesztési Operatív Program, az általa kijelölt fejlesztési irányvonalakat kiegészítő Közép-magyarországi Operatív Program és a regionális operatív programok gazdaságfejlesztési forrásai a magánforrásokkal együtt mintegy 5800-6300 milliárd forint fejlesztés megvalósulásához járulnak hozzá 2007 és 2013 között.

Szóljon hozzá!