ZETApress

hírportál

Szolnokra települ a spanyol F Segura

Budapesten szignálta a spanyol tulajdonú autóalkatrész-gyártó F Segura támogatási szerződését Garamhegyi Ábel NFGM szakállamtitkár, külpiaci kormánybiztos és Francisco Segura, az F Segura tulajdonosa. A húszmillió eurós összköltségű beruházás százezer négyzetméteren, Szolnokon valósul meg. A 12 ezer négyzetméteres üzem jövő januárában kezdi meg a termelést, a vállalat 2010 végére 150 új munkahelyet teremt, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

Az F. Segura Csoport különféle motorokhoz, autókarosszéria elemekhez tartozó fém alkatrészeket, forrasztott szetteket és előszerelvényeket tervez, gyárt és szerel össze a szektor nagyjai, mások mellett a FORD, a VW, a SEAT, az AUDI és a VOLVO részére. Szállítanak Európába és az Egyesült Államokba is.

Az építési munkálatok 2007 telén kezdődtek a Szolnoki Ipari Parkban, az előkészületek azóta teljes erőbedobással folynak, hogy a termelés mielőbb ? a tervek szerint 2009 januárjában ? elkezdődhessen. Az F Segura magyarországi beruházásának egyik célja a végtermék közelebb vitele a végső felhasználóhoz, másik nem titkolt szándékuk piaci részesedésük növelése, amihez a környező piacok ? így elsősorban Lengyelország, Románia, Németország, Ausztria ? kiváló lehetőséget nyújtanak.

A vállalat kutatás-fejlesztésben is erősíteni szeretné tevékenységét, ebben számít a magyar egyetemekre, technológiai intézetekre illetve más vállalatokkal való együttműködésre is. A cég filozófiája szerint a jövő az innovációban rejlik, ennek megfelelően a tervbe vett fokozatos bővítéseket is innovációs projektekhez kötötten szeretnék végrehajtani. A kedvező beruházási környezet ösztönzi cégünk jövőbeni fejlesztéseinek tervezését ? mondta Francisco Segura.

Garamhegyi Ábel szerint a ?90-es évek eleje, közepe után újabb látványos fejlődési időszakát élő magyarországi autóipar egyre inkább szól a termelés mellett a kutatás-fejlesztésről, az innovációról is. 2008 első félévében az ITD Hungary közreműködésével 25 pozitív befektetői döntés született. Ezek összértéke másfélmilliárd euró, általuk közel hétezer új állás jön majd létre Magyarországon. Az ITD jelenleg is 300 befektetési projektet kezel, melyek között szép számmal vannak járműipari, az autóipart illetve a gépipart érintő beruházások.

Gázipari együttműködésről tárgyalt Gyurcsány Ferenc

Az azerbajdzsáni és a türkmenisztáni látogatás tapasztalatairól on-line fogadóórán számolt be a kormányszóvivő. ? Magyarország energiafüggőségének oldása és a Nabucco gázvezeték volt a fő témája azoknak a tárgyalásoknak, amelyeket Gyurcsány Ferenc folytatott Azerbajdzsánban és Türkmenisztánban ? tájékoztatott Daróczi Dávid az informatikai rendszeren tartott fogadóóráján.

A miniszterelnök csúcstalálkozót kezdeményezett a Nabucco részvényeseinek, illetve a tervezett tranzit- és beszállító országok legfelsőbb szintű vezetőinek részvételével. A csúcstalálkozó előkésztésére a Külügyminisztérium kap megbízást ? tette hozzá a kormányszóvivő.

Szóljon hozzá!