ZETApress

hírportál

Váltás Program a távozókért GKM támogatással

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Szetey Gábor kormányzati személyügyi államtitkár, és Fórián István, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese ismertette a ?Váltás Program ? a versenyszféra összefogása a közszolgálatból távozókért? néven útjára indított kezdeményezést. A program célja, hogy megkönnyítse a köztisztviselők és közalkalmazottak elhelyezkedését a piacon, illetve hogy a hazai magánszektor ? felismerve a magasan képzett munkavállalók nélkülözhetetlen ismereteit ? profitáljon a közszféra munkaerőpiaci megjelenéséből, tudtuk meg közös sajtótájékoztatójukon.

A Magyar Suzuki Zrt. decemberig a mostani 4100 munkavállaló mellé további hatszáz felvételét tervezi. A cég jelenlegi alkalmazottainak alig tíz százaléka diplomás munkavállaló. A vállalat elsősorban a magasan kvalifikált, diplomával rendelkező alkalmazottak számát kívánja növelni a közszférából távozó munkaerő felvételével. A Suzuki együttműködik a www.munkaerotar.hu ingyenes online munkaerő-közvetítő portállal is, amelyen a versenyszférában megjelenő köztisztviselők és közalkalmazottak, illetve az azok ismereteit hasznosítani kívánó egyéb cégek is közvetlenül kapcsolatba léphetnek.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumból (GKM) a kormányzati átalakítások következtében mintegy 150 kolléga kényszerül távozni. A tárca elkötelezett a nagyfelkészültségű munkatársak piaci boldogulása iránt. Ezért a GKM nem csupán támogatja valamennyi, a hazai társadalmi folyamatok iránt felelősséget érző, a munkaerő-piaci folyamatokat pozitívan befolyásoló vállalatok kezdeményezéseit, hanem önálló programmal is segíti a köztisztviselők sikeres karrierépítését.

A multinacionális cégek esetében már-már általános egyéni karrierfejlesztési tréning során az álláskeresők áttekintik a munkakeresés teljes menetét és begyakorolják a képességfejlesztő foglalkozásokon elsajátított ismereteket. Mivel a vállalatok tapasztalatai szerint e tréninget elvégzők 90 százaléka nem csupán sikeresen helyezkedik el, hanem ténylegesen helyt is áll a versenyszférában. Ezért a tárca, a közszférából távozók eredményes pályamódosítása érdekében biztosítja az egyéni karrierfejlesztési szolgáltatás lehetőségét. Ennek keretében az elhelyezkedéshez nélkülözhetetlen infrastruktúra is a köztisztviselők rendelkezésére áll, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Szóljon hozzá!