ZETApress

hírportál

Környezeti Megtakarítás Díj

A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület ? KÖVET ? idén is meghirdeti a környezeti megtakarítási versenyt, amelyre környezeti és gazdasági hasznot egyaránt hozó intézkedésekkel lehet nevezni június 30-ig. A díjazottak továbbjuthatnak az Európai Unió Európai Üzleti Díj a Környezetért elnevezésű versenyére. Bővebbet itt olvashatunk.

Az elmúlt hat évben 56 szervezet 67 pályázattal indult a Környezeti Megtakarítás Díj elnyeréséért, esettanulmányával megjelent az Ablakon bedobott pénz című kötetben és az internetes adatbázisban. Az intézkedésekkel összesen 14,7 milliárd forintos megtakarítást értek el ezek a vállalatok! Nem használtak fel 668,4 GWh energiát, 56 millió m3 gázt és 19,7 millió m3 vizet. A környezeti és gazdasági hasznot egyaránt hozó intézkedéseket bemutató esettanulmányokkal június 30-ig a részvételi szándéknyilatkozat beküldését követően pályázhat minden jogi személyiséggel rendelkező szervezet, a teljes pályázati anyag leadási határideje július 31.

A nyertesek október 28-án a KÖVET XIII. éves konferenciáján ünnepélyes keretek között a környezetvédelmi minisztertől vehetik át a díjakat, amelyet a rendezvényen be is mutathatnak. A győztes vállalatok versenybe szállhatnak az Európai Unió ?Európai Üzleti Díj a Környezetért? elnevezésű díjáért. Azon szerencsés vállalatok egyike lehetünk, amelyek 2002-ben már bekerültek az Ablakon Bedobott Pénz című kötetbe. Környezetvédelmi vezetőként nagy kihívást jelentett a pályázati anyag összeállítása, de megérte! Ajánlom minden leendő pályázónak, próbálja meg, nem fog csalódni, egy jó csapatba kerül! ? bíztatja a vállalatokat Jóri Zoltán, a Contitech Rubber Kft. munkabiztonsági és KIR vezetője.

Az esettanulmányok is azt bizonyítják, hogy a környezetvédelemre fordított összeg nem ?ablakon kidobott pénz?, hanem sok esetben rövid időn belül megtérül, gazdasági haszonhoz, versenyelőnyhöz juttatja a környezettudatos szervezeteket. Az intézkedéseket bevezető vállalatok javulást értek el anyaggazdálkodásukban, csökkentették energia- és vízfelhasználásukat, kevesebb hulladékot termelnek, ezzel kevésbé szennyezik a környezetet. Tipikusan ilyen intézkedés a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése, az irodai papírfelhasználás csökkentése, a szállítási útvonalak racionalizációja, egy-egy technológiai újítás, vagy a rossz hatékonyságú berendezések energiatakarékosra cserélése.

Minden gazdasági szereplőnek el kell gondolkodnia azon, hogy a környezetünk védelméért hasznot hozó módon is lehet tenni. A pályázó cégek példát mutatnak az értelmes környezet-használatra és a gazdaságos termelésre ? mondta Zvekanovics László, a Duna-Dráva Cement Kft. környezetvédelmi vezetője, a Környezeti Megtakarítás Díj 2006-os nyertese.

A KÖVET

A Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület ? KÖVET ? kiemelkedően közhasznú, nem nyereségorientált szervezet 1995-ben alakult, azzal a céllal, hogy a vállalatok körében lehetővé tegye a környezettudatos vállalatirányítás terén szerzett tapasztalatok cseréjét. Az Egyesület a Change the World!-díjjal kitüntetett International Network for Environmental Management (INEM) magyarországi tagszervezete és a brüsszeli székhelyű CSR Europe tagja, amely a vállalatok társadalmi felelősségvállalását (CSR) terjesztő legnagyobb üzleti hálózat.

Hosszú távú célja a szervezetek segítése a fenntarthatóság útján, így a jövőben a környezetvédelem mellett nagyobb hangsúlyt fektet a cégek társadalmi és helyi gazdasági felelősségére is. Az Egyesület életében több mint 80 különböző méretű és ágazatban tevékenykedő cég, valamint társult tagszervezetek (egyetemek, állami intézmények, civil szervezetek) vesznek részt. Főtitkára Tóth Gergely, elnöke pedig Vagdalt László, az AUDI környezeti vezetője.

Szóljon hozzá!