ZETApress

hírportál

Paksi fejlesztések

Potenciális partnerekkel egyeztetett az NFM az atomerőműi bővítés kapcsán. Tegnap a minisztérium képviseletében Kovács Pál energetikai helyettes államtitkár megbeszéléseket folytatott Jean-Hugues Perrearddal, a francia AREVA vállalat elnök-helyettesével és delegációjával.

A budapesti találkozón a felek áttekintették azokat a legfontosabb műszaki feltételeket és finanszírozási lehetőségeket, amelyek nélkülözhetetlenek lehetnek a Paksi Atomerőmű jövőbeni bővítése szempontjából. Az atomerőműi blokkok építése terén francia, finn és kínai referenciákkal is rendelkező vállalat kérdésére az NFM képviselői megerősítették, hogy a létesítési tender kiírására még 2012 év elején sor kerülhet.

Az új európai energiapolitika középpontjában három fontos kritérium áll: a versenyképesség, a fenntarthatóság és az ellátásbiztonság hármas követelménye. E célok elérését jól képes szolgálni az atomenergia, mivel számos olyan erőssége van, amelynek révén erősíti a versenyképességet, növeli az ellátásbiztonságot, elősegíti a környezetszennyezés csökkentését, a klíma védelmét és ezáltal a fenntartható fejlődés kritériumainak teljesülését. Ezt bizonyítja, hogy napjainkban összesen 442 atomerőmű működik, és 65 blokkot építenek világszerte. A jelenleg üzemelő atomerőművek beépített összkapacitása 375 ezer 001 MW.

A készülő, 2030-ig szóló nemzeti energiastratégiában az új atomerőműi kapacitások létesítése, mint elengedhetetlen opció szerepel. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a jövőben a többi potenciális pályázó partnerrel is egyeztet az atomerőműi bővítés kérdésében ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Konferencia az energiáról | ZETApress

Szóljon hozzá!