ZETApress

hírportál

Európai Vállalkozás-díj

Harmadik alkalommal hirdeti meg az Európai Vállalkozás-díj elnyerésére vonatkozó pályázatot az NFGM. A díj azokat a kiváló kezdeményezéseket ismeri el és jutalmazza, amelyek helyi és regionális szinten támogatják a vállalkozói tevékenységet.

Az Európai Vállalkozás-díjat az Európai Bizottság (EB) még 2005-ben alapította, s azóta évente meghirdetésre kerül. A díjjal az EB célja a vállalkozói tevékenységet előmozdító sikeres kezdeményezések kiválasztása és elismerése, a legjobb vállalkozási gyakorlatok bemutatása, illetve azok megosztása az egységes európai piac szereplőivel. A díjjal pénzjutalom nem jár.

A nemzetközi elismerés odaítélése két lépcsőben történik. Az első, nemzeti fordulóra a pályázatok benyújtási határideje szeptember 30. A nemzeti forduló eredménye alapján az európai döntőbe november 30-ig országonként összesen két kezdeményezés nevezhető, két különböző nevezési kategóriában. Az Európai Vállalkozás-díj ? 2008 ünnepélyes eredményhirdetésre várhatóan 2009 áprilisában kerül sor Prágában, az EU cseh elnöksége alatt.

A versenyben történő részvételre idén felhívást kapott az Európai Unió 27 tagállama, valamint Izland, Norvégia és Törökország. A pályázati felhívás alapján a több országot érintő, határokon átívelő kezdeményezésekre vonatkozó nevezések is befogadhatók, feltéve, hogy valamennyi érintett ország támogatja azokat. A díjat a vállalkozásokon kívül megkaphatják a köz- és a magánszféra partnerségei is, vagyis az állami hatóságok és a magánszektor közötti olyan együttműködési formák, amelyek célja infrastruktúra vagy szolgáltatásnyújtás finanszírozása, kiépítése, felújítása, irányítása vagy karbantartása.

Pályázati kategóriák

Vállalkozástámogatási díj (Entrepreneurship Promotion Award), Bürokrácia visszaszorítása díj (Red-tape Reduction Award), Vállalkozásfejlesztési díj (Enterprise Development Award), Befektetés a szakértelembe díj (Investment in Skills Award), Felelős és felelősségteljes vállalkozás díj (Responsible and Inclusive Entrepreneurship Award).

A 2007-es évben, a nemzetközi versenyben Magyarországot a BAZ Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kárpátok Üzleti Akadémia programja és a KAVOSZ Zrt. Széchenyi kártya konstrukciója képviselte. A nemzetközi zsűri döntése alapján a KA-VOSZ Széchenyi Kártya programja ? mint európai szinten is a legjobb gyakorlatok egyike ? a Bürokrácia visszaszorítása-díjkategóriában az első két legjobb pályázat közé került, és mint szélesebb körű nyilvánosságot érdemlő projekt, elismerő oklevélben részesült. Az idei év pályázati kiírása és a nevezési lapja itt érhető el.

Szóljon hozzá!