ZETApress

hírportál

Pályázat zöldben

Közel 130 milliárd forintra pályázhatnak önkormányzatok, vállalkozások, alapítványok és civil szervezetek március elejétől az Új Széchenyi Terv zöld-gazdaságfejlesztési fejezetében ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár február 24-25-én, vidéken ismertette a kormány energiapolitikai elképzeléseit. Az államtitkár csütörtökön Hajdú-Bihar megyébe, pénteken Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe látogatott. Az önkormányzati vezetőkből, képviselőkből és vállalkozókból álló hallgatóságának mindkét napon tájékoztatást adott a zöldgazdaság-fejlesztéshez kapcsolódó, az Új Széchenyi Terv keretein belül március elején meghirdetésre kerülő pályázati lehetőségekről.

Hajdú-Bihar megyében megtekintette a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. téglási telephelyét és meghallgatta Debrecen városgazdálkodásért felelős vállalatának jövőbeni fejlesztési terveit, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az önkormányzatok megújuló energiahasznosítási lehetőségeiről tartott előadást az Élő Energia 2009-2011 konferencián és ellátogatott a nyírbátori biogáz üzembe.

Az Új Széchenyi Terv zöld-gazdaságfejlesztési pályázatairól szóló tájékoztatóiban Bencsik János kifejtette: 130 milliárd forintnyi pályázható forrásról van szó, amellyel hangsúlyát tekintve ez a harmadik legjelentősebb fejezet az Új Széchenyi Terv pályázati kiírásai között. Ez a rendelkezésre álló forrásmennyiség szerteágazó területeken hasznosul majd a magyar gazdaságban, hiszen a megújuló energián és az energiahatékonyságon túl a környezeti technológiák és a környezetipar területét is magában foglalja a zöld-gazdaságfejlesztés fogalma. Ennek megfelelően a vonatkozó pályázati rendszer zöld-energia, energiahatékonyság, zöld-oktatás, zöld foglalkoztatás, környezetipar, zöld kutatás-fejlesztés és innováció alprogramokkal indul ? tette hozzá az államtitkár.

Bencsik János mindkét napon kiemelte: a zöld-gazdaságfejlesztési koncepció egyik kiemelt célja további piacokhoz juttatni és ezáltal megerősíteni azon magyar ipari szegmenseket, vállalkozásokat, amelyek termékeikkel, szolgáltatásaikkal és működésükkel támogatják Magyarország klímavédelmi- és megújuló energiaforrások kiaknázásával kapcsolatos célkitűzéseit.

Ilyen vállalkozás például a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. is, ahol a magyar és az európai piacra gyártanak többek között magas műszaki színvonalú szolár rendszereket és vegyes tüzelésű kazánokat. De ugyanilyen fontos szerepet tölt be ebben a rendszerben a nyírbátori biogáz üzem is, ahol a megújuló energiaforrás más termékek versenyképes előállításának szolgálatában hasznosul ? helyi alapanyagok felhasználásával, helyi munkaerőt foglalkoztatva.

Az Új Széchenyi Terv keretében a zöld-gazdaságfejlesztési konstrukciók március elején indulnak, és számos egyszerűsítés, változtatás teszi könnyebbé a forrásokhoz történő hozzáférést az érintett vállalkozások, önkormányzatok és civil szervezetek számára. Az ésszerű változások keretében rövidül a bírálati idő, bevezetésre kerül az automatizmusra épülő értékelési rendszer. Lehetőség nyílik a CD-n történő benyújtásra. Az adatlapok terjedelme ötödére csökken, negyven oldal helyett mindössze nyolcoldalas pályázat benyújtására lesz szükség.

Segédletként mintadokumentációk kerülnek rendszeresítésre. A KEOP-os pályázatok esetében az egyszerűbb elbírálási szempontrendszer értékhatára megemelésre kerül százmillió forintról 250 millióra, valamint az önkormányzatok által benyújtott pályázatok támogatási értéke egységesen 85%-ra növekszik. Az Új Széchenyi Terv keretei között első körben meghirdetésre kerülő konstrukciókra önkormányzatok, vállalkozások, alapítványok és civil szervezetek pályázhatnak.

A zöld-gazdaságfejlesztési konstrukciók az alábbi alfejezetek szerint kerülnek meghirdetésre: Megújuló energiaforrások elterjedését ösztönző kiírások ? 29,3 milliárd forint. Épületenergetikai fejlesztéseket támogató kiírások ? 11 milliárd forint. Fenntartható életmódot ösztönző kampányok támogatása ? 9,7 milliárd forint. Környezetvédelmi célú informatikai fejlesztéseket támogató kiírások ? 5,4 milliárd forint. Települési szilárd-hulladék lerakókat érintő rekultivációs programok ? 65 milliárd forint. Élőhely kezeléshez kapcsolódó infrastruktúrafejlesztéseket támogató kiírások ? négymilliárd forint. Derogációs vízközmű projektek ? ötmilliárd forint.

Szóljon hozzá!